Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Török kávé és könyvek - propaganda és valóság

Fél éve meghökkentően propagandaszagú hír jelent meg a Híradóban, melyet kommentár nélkül, forrásmegjelöléssel adtunk közre (a Híradó anyaga időközben elérhetetlenné vált portáljukon). Most az anyagot Ebubekir Ferenci kommentálta a KIT kérésére, melyet köszönünk. (MG)
- Roppant jót mosolyogtam (mi több; röhögtem!) a KIT Hírlevél által a Híradóból idézett híren link . Ekkora szamárságot! (Hogy finom legyek!) Sajnos nem mondhatnám, hogy ritkán olvasok ilyesmit magyar nyelven... Megpróbálom röviden elmagyarázni a lényeget.
1) a kiraathanék nem könyvtárak, főleg nem közkönyvtárak (nincs jelentősebb könyvállományuk, nem folyik ott könyvkölcsönzés
2) a kiraathanék olyan kávéházak, ahol az oda betérő emberek többnyire kávézással és újságolvasással, esetleg valami helyi játékkal töltik a szabadidejüket.
3) ez - ellentétben a cikkben írottakkal - régi, oszmánkori, tradicionális "intézmény", nem új találmány... Bár vannak új dolgok is, amiket "Kahve - Kitap" = Kávé - könyv (vagy Kitap - Kahve = Könyv - Kávé felirattal illetnek. Lényegük (pl. könyvesbolt esetén,) ahol ha valami olvasnivalót keres az ember az üzletben, ihat egy kávét nyáron a kerthelyiségben. Vagy diákoknak rendeznek be olyan tanszoba-féleséget, ahol ingyen lehet egész késő estig tanulni és kávémérés (vagy újabban kávéautomata) is van. (Itt, ahol most lakom, egy régi oszmánkori épületet újítottak fel, és rendeztek be könyvekkel ilyen célból - ez sem könyvtár, bár a könyveket lehet helyben használni.) A dolog politikai részével, mármint az "illiberális hátszéllel" nem kívánok foglalkozni... és azzal sem, hogy ezt valóban mondta-e RTE elnök úr! - Ebubekir hodzsa, Törökország

Hírforrás: KIT-információ
2019. január 08.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=torok_kave_es_konyvek_-_propaganda_es_valosag
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról