Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Torrent, használói profil, önkéntesek bevonása -- hiányszavak a digitalizálás-konferenciáról

A Digitalizálni, de... konferencia (apropóját ld. külön hírben) címe a témával kapcsolatos alapvető szempontok ütköztetésére engedett következtetni. Ám a címben jelzett három téma közül csak az utolsó fordult elő szőr mentén, az Europeana-ról szóló előadásban (legalábbis azok között, amelyeket én láttam). Pedig a használói profilt fel nem vázolva, meg nem kutatva az adófizetők összes pénze nem lesz elég a nem főáramba tartozó dokumentumaink fontolva haladó digitalizálásához. A fiatalok márpedig -- úgy tűnik --, túlnyomórészt a jogi szabályozást és a könyvtárakat kikerülve, fájlcserélők által szerzik be a mindennapi betevő digitális anyagaikat. S az sem mellékes szempont, hogy a Google egy könyvet 1750 Ft-ért digitalizál. Lehetünk-e versenyképesek, s ha igen, mely területen? Rónai Iván elmondta, hogy pillanatnyilag hiányzik a nemzeti szintű koordináció, az együttműködés, prioritások, jelentős szakmai műhelyek. -- Mi lehet tehát a könyvtár szerepe? -- Ha egyáltalán? (Most nem a pénzköltésre, hanem a használói nyereségre gondolok.) Természetesen voltak izgalmas felvetések, tapasztalatok. Biztosan érdekes volt az általam nem látott jogi szekció. Vagy pl., hogy az MTA Könyvtára is szkennerre cserélte a fénymásolókat (vö.: Fénymásolás helyett digitalizáljunk! link hogy a gyakran keresett anyagok rövid időn belül elektronikusan is szolgáltathatók legyenek. Ugyanők -- Holl András előadása -- módszeresen keresik, hogyan könnyíthetik meg a kutatók számára a repozitóriumuk használatát. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról