Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Történelem, mint big data -- 500 év könyvillusztrációi és könyvek milliói (olvasóink szavazatára)

Az adatbázisok a modern világ jelképei, a könyvtárakat viszont sokan még mindig poros, elavult könyvespolcokkal, helyiségekkel azonosítják.
Ma a könyvtárak már régen nem ezt a szerepet töltik be. Elég, ha csak az Internet Archive nevű oldalt böngésszük át, rengeteg adatot (23 petabyte), megőrzött weboldalt (436 milliárd), könyvoldalt (fél milliárd), TV műsort (750,000) találhatunk benne. E rengeteg adat 1000 könyvtárból származik és csaknem 500 év emlékezetét hordozza magában.
A legújabb előrelépés az archívumban képeket és alapadatokat tartalmazó frissítést jelenti mely a Flickr-en is kereshető lesz.
A képek pontosabban érzékeltetik a változásokat, melyekkel meg kellett és meg is kell küzdenünk.
A cikk szerzője, Kalev Leetaru vezeti a GDELT projektet, melynek célja, hogy katalogizálja és megértse / megértesse a körülöttünk lévő világot. A projekt során 160 processzort és egy terabit RAM-ot használtak fel alig két hét alatt a 3,5 millió angol nyelvű könyv feldolgozása során.
A térképes szemléltetés megfelelő eszköz arra, hogy ne csak a kiadás évét és helyét mutassa be, hanem azokat a helyeket is, ahol a könyvek története játszódik. (ref.: NM)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról