Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Történelemfeltárás MI-alapú adatgyűjtési projekttel - levéltári anyagokból

A társadalom peremére szorult nők sorsát bontaná ki a történeti források homályából a Dublini Egyetem egyik új MI-projektje. A Dublini Egyetem történészei érdekes életpályára bukkantak kutatásaik során. A középkori-koraújkori nagyvárosokban a mai szóval kommunális hulladéknak nevezett szemét gyűjtése és elszállítása fontos közegészségügyi kérdés volt, ezért Dublinban - ahogy Európa más városaiban is - külön "szakemberre" bízták ezt a feladatot. A rendkívül piszkos, veszélyes és alantas munka elvégzője - bár funkciója fontos volt - társadalmi megvetés közepette tengette életét, Dublinban kettős értelemben is - vélik a kutatók. Ez a különféle forrásokból előbukkanó egykori szemétfelelős ugyanis egy Catherine Strong nevű nő volt. A koszos munka ugyanakkor meglehetősen jól jövedelmezett: a trágyahordó asszony tisztes summát kuporgatott össze, amit aztán városi tisztsége végeztével kölcsönügyletekbe fektetett. Ettől kezdve azonban az életéről szinte alig tudni valamit. Mint oly sok hétköznapi nő ebben a korban, Strong is eltűnt a történelemben, tevékenységét épp csak megemlítik az ír krónikák, az akkori történelmi feljegyzések ugyanis az elit és különösen az elit férfiak nézőpontját részesítették előnyben. A hétköznapi nők azonban nem hiányoznak a kora újkori Írország történetéből: töredékekben és futó említésekben ott rejtőznek a történelmi feljegyzések sokaságában.

Az ír tudósok most arra vállalkoztak, hogy MI és más digitális technológiák segítségével feltárják a nők tapasztalatait 1500 és 1700 közötti Írországban és megpróbálják összegezni, egész képpé kipótolni a sokféle, szétszórt és töredékes forrásból kinyerhető életpálya-adatokat, megrajzolva így egy-egy kora újkori női karrier teljes képét. A Voice elnevezésű ötéves projekt során történészek, irodalomtudósok, adatelemzők és informatikusok egymással együttműködve, az MI és más eszközök segítségével különböző forrásokból (jogi feljegyzésekből, inkvizíciós eljárások irataiból, népszámlálásokból és egyéb nyilvántartásokból) gyűjtenek majd anyagokat, melyeket aztán egy - a kutatók és a nyilvánosság számára is ingyenes - online "tudásgráfba" rendeznek.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról