Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Történet a kicsupált katalóguscédulákról

Vagy 25 éve jött a tájékoztatópulthoz a pedagógusképző intézmény igazgatóhelyettese, széles mosollyal: ezek a könyvek kellenek neki. És mutatta a katalógusból kiszedett cédulákat. Hirtelen a "se köpni, se nyelni" érzés jött rám. Utóbb visszaemlékezve a kavargó gondolatok:
1. Ez egy barom! Hogyhogy nem tudja, hogyan kell a katalógust használni?! :-(
2. Mivel az utóbbi hetekben többször ebédeltünk együtt, és mondtam neki, hogy az ő kedves témájában is vannak könyveink, most jött el a pillanat, hogy lejött a könyvtárba! Ezek szerint sikerült az első lépésem a folyamatban! :-)
3. A használó és könyvtáros között egyértelmű a szolgáltatási viszony: ő az ügyfél, én vágom össze a bokámat. Tehát ő, de facto nem lehet barom! Ha tehát így áll a helyzet, akkor nem készítettük fel - mi, könyvtárosok - a könyvtárhasználatra. (Nem csak kollégáim és én, hanem minden könyvtáros, akivel eddig pályafutása során találkozott.) Tehát ez a mi kudarcunk.
4. Amikor legutóbb lejött a könyvtárba, elmondta nekem, hogy milyen szerző könyvei kellenek neki. Megmutattam, hogyan érdemes keresni a katalógusban. Tehát nem felettesként, hanem használóként jött most a könyvtárba - még ha egyelőre ügyetlen is. Ez már önmagában is nagy lépés!
5. Úgy tűnik, hogy legutóbb nem vittem végig a használóképzést, tehát megint csak nálam pattog a labda. Jó, jó, de honnan is tudtam volna előre, hogy ilyen magas pozícióba jutva még ezt sem tudja?!

E szempontok viaskodtak bennem abban a fél másodpercben, amikor átvettem a csokor cédulát. Bízom benne, hogy a döbbenet nem volt arcomon túlságosan látható. Mindenesetre sikerült a következő lépés: érdeklődésének elismerése és barátságos továbbsegítés a könyvtári eljárásrendben.
Máig tűnődőm azonban, hogy hogyan lehetne a használóképzést tovább szűkíteni, és olyan felületeket kínálni (napjainkban már mobil chat, használói kívánságot előrevetítő prediktív analitika stb.), amely a használónak a legkevesebb törődést okozza.
Mindez a Könyvtáros csoportban olvasott kiskunmajsai vidáman szaladgáló és jelzeteket gyűjtő kisfiú link kapcsán jutott eszembe. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2020. október 05.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=tortenet_a_kicsupalt_kataloguscedulakrol
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról