Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Történet az egy kézben lévő információforrások veszélyéről - a Twitter felvásárlása kapcsán

John Carreyrou, a Wall Street Journal Pulitzer díjas újságírója 2015 szeptemberének egy csendes délutánján nyugodtan ült az irodájában és a Theranos nevű startup sztoriján dolgozott. Ezt tette szinte minden nap a megelőző fél év során. A cég egy olyan diagnosztikai eszközön dolgozott, amelynek a segítségével egyetlen csepp vérből rengeteg betegséget ki lehet mutatni. Ez nemcsak azt jelentette, hogy vége a fájdalmas vérvételeknek, vagy akár az orvoshoz mászkálásnak, hanem számos betegséget meg lehetne előzni, még azelőtt, hogy komoly szövődmények alakulnának ki.

Carreyrou nem véletlenül ásta bele magát ilyen mélyen a Theranos hátterébe, hiszen addigra számára is teljesen világossá vált: a startup terméke nem működik és egy csupán egy gigantikus csalásról van szó. Akkorra a leleplező újságcikk már majdnem kész volt, a források és a bizonyítékok sorban álltak, feldolgozásra készen. Ám az újságírónak fogalma sem volt róla, hogy miközben ő szorgalmasan dolgozik az anyagon, mindössze három emelettel lejjebb ott van Elisabeth Holmes, a Theranos alapító-vezérigazgatója, aki a lehető legfontosabb emberrel találkozik azért, hogy megakadályozza a cikk publikálását. Ráadásul ez volt vele a negyedik hasonló személyes tárgyalása.

A Wall Street Journal tulajdonosa ugyanis a News Corp., amelynek fő részvényese Rupert Murdoch, az ausztrál médiacézár, akinek az irodája a már említett három emelettel, a találkozóról semmit sem tudó Carreyrou asztala felett volt. Murdoch volt a Theranos legnagyobb befektetője, aki egymaga 125 millió dollárt utalt át a startup számláira, hogy az a növekedést finanszírozhassa. Ekkor Holmes a médiabirodalom fejét már negyedik alkalommal próbálta meggyőzni arról, hogy állítsa le a cikk elkészítésének folyamatát. Sikertelenül. Murdoch ugyanis nemet mondott, és ez a döntése 121 millió dollárjába került.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról