Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Törvényjavaslat Illinoisban: betiltanák a cenzúrát a könyvtárban (olvasóink szavazatára)

Egy új törvényjavaslat Illinois államban megtiltaná a könyvek cenzúráját a könyvtárakban. Illinois államtitkára szerint "mindent megtesznek az országban lévő összes könyvtáros támogatására". Alexi Giannoulias januárban vette át az irodát. Azóta azon dolgozik, hogy a javaslat ne csak Illinois-ban, hanem az egész országban példaként szolgáljon a könyvtári védelemre.

A problémát jelent, hogy több államban is fontolóra vették már olyan jogszabályok elfogadását, amelyek lehetővé teszik a könyvtárosok polgári és akár büntetőjogi felelősségre vonását is a cenzúrázott könyvek hozzáférhetővé tételekor. Ez ellen szól a HB 2789 törvényjavaslat. Eszerint a könyvtáraknak az American Library Association (ALA) Könyvtári Jogok Nyilatkozatát kell elfogadniuk: "Az anyagokat nem szabad pártos vagy doktrinális ellenérzések miatt betiltani, vagy eltávolítani". Vagy pedig írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy tiltják a könyvek vagy más anyagok betiltásának gyakorlatát. Minden könyvtárnak készítenie kell továbbá egy cenzúraellenes irányelvet is.

Az államban az ALA adatai szerint 2022-ben 67 kísérlet történt könyvek betiltására Illinois-ban, míg 2021-ben csak 41. Összességében az ALA 2022-ben 1269 követelést naplózott a könyvtári könyvek és források cenzúrázására, 20 éve nem volt ilyen magas az arány. Giannoulias érvelése szerint a cenzúra nem a könyvek betiltásáról szól, hanem a gondolkodás szabadságának tiltásáról. Ez ellen igyekeznek tenni.
A törvényjavaslatot a képviselők 69-39 arányban szavazták meg március végén. A republikánusok nem álltak a javaslat mellé. A következőkben az 59 tagú felsőháznak kell majd dönteni a kérdésről. A tavaszi törvényhozási ülés május 19-én ér véget. Mivel a demokraták vannak többségben, ezért várható a javaslat elfogadása.

Továbbá Illionis kormányzója, J. B. Pritzker is kiállt korábban a könyvek betiltása ellen. Egyik beszédében úgy fogalmazott "értelmetlen, ha olyan nemzetté válunk, amely kitiltja az iskolai könyvtárakból". Ez volt az első alkalom, amikor az ország kormányzója közvetlenül beszélt az iskolákban és könyvtárakban tapasztalható cenzúra, könyvtilalom és zaklatás hullámáról. Ha elfogadják, a törvényjavaslat, akkor az 2024. január 1-jén lép hatályba. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról