Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tovább olvasható a papír-könyv, mint az e-könyv?!

A digitális könyvek gyorsabban elhasználódnak, mint a fizikai kötetek - erre az első olvasatra képtelenségnek tűnő jelenségre hívta fel a figyelmet a digitális tartalmak jövőbe való átmentésével foglalkozó Internet Archive nonprofit szervezet. Az e-könyvek eladásában érdekelt kiadóknak és kereskedőknek arra az érvére reagáltak így, mely szerint a hagyományos könyvekkel ellentétben elektronikus társaik nem használódnak el. Az Internet Archive szerint ez egyszerűen nem igaz. Problémát jelent, hogy az évek során nemcsak új formátumok terjednek el, hanem a már meglévők is fejlődnek. Ezért aztán a régebbi formátumban (vagy verzióban) kiadott könyvek a friss szoftverek által olvashatatlanná válnak, vagy legalábbis hibásan jelenik meg a szövegük. A szervezet sem egyszer végzi a digitalizálást, a változások miatt újra és újra fel kell dolgoznia a könyveket. Tovább bonyolítja a helyzetet az adathordozók fejlődése: szalag helyett jött a merevlemez, utána az SSD tároló. A könyveknek ráadásul kereshetőnek, illetve megtalálhatónak is kell maradniuk, ami pedig az e-könyves metaadatok folyamatos frissítését, bővítését igényli. Az Internet Archive arra hívja fel a kulturális intézmények fenntartóinak figyelmét, hogy a papírkönyvek több száz éve állnak a polcokon, és még mindig olvashatók. Folyamatos gondozás nélkül az e-könyvek jó, ha egy évtizedig kitartanak.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról