Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tovább szorul a hurok a művészeti folyóiratok nyaka körül

A magyarországi szakfolyóiratok legnagyobb része eddig az NKA-tól kapott támogatásból tudta fenntartani magát. Sokszor a legnagyobb bizonytalanságok közepette is mertek erre hagyatkozni, de egy új helyzet minden eddigi bizonytalanságot felülmúl, ami olyan, többek között irodalmi, filmszakmai és képzőművészeti folyóiratokat érint, mint a Balkon, a Filmvilág, az Új Művészet vagy a Jelenkor.

Legfrissebb értesüléseink szerint ugyanis a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) sem kapott és nem is fog kapni támogatást idén a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA), így nem tudja majd megvásárolni a lapkiadóktól a folyóiratokat, ami a kiadók számára további érvágást jelent.

Miért volt fontos a Kello támogatása? - Az eddigi rendszerben (tehát amikor az NKA döntése támogatta a könyvtárak folyóiratellátását) a Kello nagy mennyiségű előfizetést vásárolt a folyóiratoktól. Egy 1500-1800 példányszámban megjelenő folyóirat esetében a Kello által vásárolt, mondjuk évi 350 előfizetés már jelentős bevételt jelentett egy kiadónak. Ha ezeket a számokat forintosítjuk, az annyit jelent, hogy a megvásárolt előfizetések egy-egy lapkiadó éves költségvetésének akár 15 százalékát fedezni tudta. Az NKA-tól kapott támogatások mértékéhez képest pedig akár 30 százalékot is jelentett.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról