Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Továbbra sem prioritás a magyar internet archiválása

Magyar szakemberek -- az Országos Széchényi Könyvtárban működő Magyar Elektronikus Könyvtár munkatársai -- már 2006-ban javasolták egy magyar internetarchívum (a MIA) létrehozását. A javaslat mindmáig olvasható az interneten, megvalósításához azonban még hozzá sem kezdtek, egyelőre csak előkészítő műhelymunka folyik -- panaszolja Moldován István osztályvezető. Kérdés, hogy ha megkezdhetnék a munkát, hogyan tudnák archiválni a folyamatosan változó site-okat vagy éppen a percről percre frissülő hírportálokat. Talán pillanatfelvételekkel, ahogyan a werkfotók sem a filmet, hanem a film készítésének fontos pillanatait örökítik meg ? hoz hasonlatot Moldován.
Amit a MEK elektronikusperiodika-archívuma, az EPA gyűjt immár tíz éve, az nem is a minduntalan változó internetes újságok, portálok, blogok és effélék tartalma, hanem a hagyományos formájukban kezelhető "önálló, elkülöníthető, lezárt" folyóiratok, szaklapok számainak sora. Késik továbbá a könyvtári köteles példányokról szóló jogszabály hozzáigazítása a papíros helyett az internetes világhoz. Hiánya talán azért tűnhet kevésbé kellemetlennek, mert az e-könyvek kiadói többnyire önként beküldözgetik a MEK-nek a digitális köteteket.
A magyar internetes tartalmak megörökítésének késlekedését az sem menti, hogy változatlanul érvényesnek tűnik, amit a 2006-os MIA-javaslatban Drótos László főkönyvtáros mondott az internetről: "nagyon bonyolult, gyorsan változó, nehezen megőrizhető médium. Hosszú távú és mindenre kiterjedő megoldás ? a papírra nyomtatáson kívül -- még sehol sem létezik."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról