Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Traumák feloldásában nyújt segítséget a könyvtár (olvasóink szavazatára)

Nagy, együttes átalakulásra készül a Georgia Egyetem Társadalomtudományi Iskolája (UGASSW) és az Athens-Clarke megyei könyvtár link . Trauma-információs könyvtárat hoznak létre. A közmunkásokat is betanítják az új területre.
A koncepció szerint a látogatók különböző okokból járnak könyvtárba: könyvet kölcsönözni, állást keresni, egészségügyi szolgáltatásról érdeklődni, vagy csak egy biztonságos helyen lenni. Ami nagyon sok látogatóban közös: átélt már traumát az életében. A könyvtáros pedig segíthet a feldolgozáshoz forrásokat találni, megérteni a trauma okozta kihívásokat. Eközben pozitívan reagál, nem ítélkezik. A könyvtár a biztonság és a gondoskodás üzenetét továbbítja.
A trauma-információs könyvtári átalakítási (röviden: TILT) projektet a Múzeumi és Könyvtári Szolgáltató Intézet finanszírozza. Az intézet az UGASSW része, és tanulóközpontja. Összefogja a szociális munkás hallgatókat, a karokat, a könyvtári dolgozókat és a vezetőséget. A TILT három része:
1. A hallgatók gyakorlatot végeznek a könyvtáron belül. Információkat és esettanulmányokat készítenek a látogatóknak. Klinikai szociális munkás felügyeli a munkájukat. A hallgatók speciális szemináriumon is részt vesznek, ahol a közösségi terekben nyújtott trauma-információs tájékoztatásról tanulnak.
2. A könyvtári munkatársak is segítséget kapnak a traumát átélt használók tájékoztatásához. Az egyetemi kar felmérést végez a könyvtárban, hogy a könyvtárosok milyen esetekkel találkoznak, milyen segítségre lehet szükség. Ez alapján készítik fel a könyvtárosokat a feladatra. Elmagyarázzák a trauma fogalmát, interakciókat, hogyan lehet a traumatizált látogatókkal felvenni a kapcsolatot.
3. A projekt a könyvtári kontextust szeretné átalakítani. A hallgatók és az egyetemi munkatársak értékelik a környezetet: hogyan érezhetnék magukat biztonságosabban a látogatók. A könyvtári szabályzatot is áttekintik, támogatja-e a trauma-információ alapjait. Ezek után a TILT javaslatokat tesz a változásokra.
A TILT jó példa a könyvtári közösségi munka, a trauma-információs munka és az oktatás összekötésére. Nem csak a szociális munka szolgáltatásait helyezi a könyvtárba. Hanem a könyvtárat átalakítja. Olyan hellyé, amelyben a látogatók bíznak, stigma nélkül információt kaphatnak. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról