Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Trend: nyomtatott könyvállomány csökkentése és a kreatív újrahasznosítás

Egyre több példát látunk nemzetközi szinten a fizikai könyvtári állományok csökkentésére. A tömött polcok és nagy raktárak zsugorodnak, helyettük nagyobb közösségi és kutatóterek jönnek létre, ahol a virtuális állomány használata erősödik. Ha mégis nyomtatott könyvre van szükség, akkor azt egyre inkább kinyomtatják -- just in time.
A nyomtatott állomány csökkenése különösen erős a műszaki területen link , de jól kitapintható máshol is. akár közkönyvtárban link

Egyre izgalmasabb kérdés, hogy mi történjen a feleslegessé vált (poros) könyvekkel. Erre dizájnerek, művészek is ugranak: kreatív megoldásokkal állnak elő, könyvfolyamtól bútorokon keresztül e legkülönfélébb használati tárgyakig.
Avíttá, meghaladottá válik a nyomtatott--elektronikus diskurzus, annak ellenére, hogy idehaza még mindig kevésszer merül fel a használói szempont: olyan legyen a hordozó, amit a használó elvár (azaz, nem olyan, amit a könyvtáros egyébként gondol nyújtani). Nemzetközi szinten, megfelelő infrastruktúra mellett a használó dönt arról, hogy a könyvtári--könyvkereskedői közös adatbázisból a nyomtatott / elektronikus, kölcsönzött / örökbe vitt, friss / antikvár példányt viszi (ahol ez értelmezhető) link (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról