Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Trendek a felsőoktatási könyvtárban -- teljesítménymutatóktól PDA-ig

A Felsőoktatási és Tudományos Könyvtárak Egyesületének egyik bizottsága (ACRL Research Planning and Review Committee) kétévenként áttekinti a terület változásainak legfontosabb tendenciáit. A cikk a trendeket (angol) betűrendben sorolja fel.
- Communicative value. A felsőoktatási könyvtáraknak bizonyítaniuk kell, hogy értékes az intézmény működéséhez való hozzájárulásuk. Ehhez hatásos kommunikációra, teljesítménycentrikus megközelítésre van szükség.
- Data curation. Több repozitórium (ezek némelyike a kibertérben felhőként létezik) jön létre, és ebben a folyamatban a könyvtárosok és egyéb információs szakemberek fokozottan együttműködnek a kutatókkal, a közpénzből finanszírozott kutatások adatait széles körben elérhetővé kell tenni a kutatók számára.
- Digital preservation. A digitális gyűjtemények növekedése megköveteli a hosszú távú megőrzésre irányuló tervek készítését, de egy ilyen stratégia kidolgozása -- a digitális tartalmak létrehozását, hozzáférését és bemutatását célzó architektúrák, irányelvek vagy szabványok kialakítása terén -- egyelőre nem valószínű. Az elvek összehangolása nélkül fennáll a gyűjtemények esetlegességének és feldaraboltságának a veszélye.
-- További témák: megváltozott felsőoktatási igények, új információtechnológiai alkalmazások, mobilizáció, használók általi szerzeményezés (PDA), digitális tankönyvek, munkaerő-fejlesztés, megfelelés a használói elvárásoknak. (részletesebben ld. a forrásnál) (ref.: Mándy G.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról