Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Trendjelentések - általában a csökkenés jellemző; nyomot hagyott a vírus

Az OSZK Könyvtári Intézet szerkesztésében 2023 márciusában megjelent a Könyvtári trendjelentések 12 új lapszáma link , amely a 2021-es év adataiig dolgozza fel a főbb változásokat. A prospektusok primér adatokat tartalmaznak, azaz "ízelítőt ad(nak) az országos könyvtárstatisztika idősoros adatállományában rejlő elemzési lehetőségek szinte kimeríthetetlen tárházából. Önkényesen válogatva a 12 kiadványból:

A "3. A könyvtárhasználók" link lapokból megtudjuk: 2021-ben csupán hajszálnyival nőt az aktív könyvtártagok száma a hat éve tartó folyamatos csökkenés után.

A "4. Könyvtárhasználat" lapok link jelzik: tovább növekszik az online, csökken viszont a személyes használat. Drasztikusan visszaesett a számítógépek helybenhasználata, ahogyan a dokumentumok helybenhasználata és a kölcsönzés is. Növekedett ugyanakkor az elektronikus könyvtárközi kölcsönzések száma.

Nem meglepő az sem, hogy a könyvtári rendezvények számát is visszavetette a vírus. Az "5. Könyvtári rendezvények" link szerint viszont növekedett az egy rendezvényre jutó résztvevők száma. Lehetséges okként a rendezvények koncentrálódását említhetjük. Az általános stagnálás mellett már növekedett a "kulturális közművelődési, közösségi", az "olvasáskultúra-fejlesztő", és a "digitális kompetencia-fejlesztő" rendezvények száma. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról