Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

"Tudásalapú társadalom - információs műveltség" -- konferencia

Németországban az iskolák 10-20%-ában van könyvtár (a PISA-felmérésben a németek valamivel előrébb állnak, mint a magyarok. Magyarország e helyezését GDP-arányosan nagyobb összegből vívja ki; a németek ebben a vizsgált országok között a legköltséghatékonyabbak.) -- hangzott el az OPKM által okt. 16-17-ére szervezett konferencián, mely túlnyomó részben az iskolai könyvtárosok képzésének hazai kínálatát mutatta be. Mivel e kérdéskörnél az információs társadalom ügye jóval szélesebb ívű, terítékre került az információs műveltség fogalma és tanítási gyakorlata is, amerikai, német és francia példákkal. Néhány gondolat ez utóbbiból: Az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szövetségének elnöke saját iskolájában arra törekszik, hogy a tanári kar számítógépes ismereteit az odajáró 9. osztályosok szintjére emelje. Iskolai könyvtáruk honlapján tanulási linkajánló található. Horst Dichanz igen szemléletesen vázolta fel az iskolai könyvtár modelljeinek lehetséges változását: mai "elszigetelt" (szervezeten kívül álló), "csatolt" (mint az egyik iskolai egység), integrált (szervezetben lévő, eseti kapcsolatokkal) és "vezető" modell (az iskola számára információs infrastruktúrát kínáló), melyek alapján a hazai iskolai könyvtárak is meghatározhatják jelenlegi és elérni kívánt helyüket. Bazin úr Rheimsből hangsúlyozta, hogy az iskolai könyvtár információs--kommunikációs mediátor az iskola és az azt körülvevő társadalom között. (A prezentációk remélhetőleg elérhetőek lesznek az OPKM portáljáról.)
Az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szövetségének tavalyi malajziai konferenciájának témái pl. az alábbiak voltak (Genco úr által körbeadott konferencia-kiadványból szemlézve):
- projektalapú tanulás az iskolai könyvtárban
- küzdelem a HIV ellen: frontvonal az iskolai könyvtárban?
- digitális könyvtárak és helyismereti források
- az iskolai könyvtár, mint az iskolai tudásközösség dinamója
- stratégiai irányok és újabb dilemmák
- információban művelt iskolai közösség építése
- a gyerekek információszerzési szokásainak felmérése
- tudásgazdag környezet építése gyerekek számára
- kutatás az iskolai könyvtárban.

Régebbi hírforrás(ok): MG
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról