Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tudatformáló felsőoktatási könyvtári terek

- A Springer kiadói konszern üzleti modelljében a könyveket és e-könyveket szintén tömeges, konzorcionális előfizetéses módon kívánják terjeszteni, ahogyan a folyóiratokat is. Ez kockázat is a könyvtárnak, mert évekre előre a konkrét cím ismerete nélkül kell adott könyvekre szerződését kötniük. Ám ahogy a folyóiratok brandje is garanciát nyújt, a könyvek esetében is ez várható.
- Keveházi Katalin (TIK-osztályvezető) a szegedi könyvtárosképzés gyakorlati elemeiről szólt. A (nem csak könyvtáros) hallgatók néhány részlegben a kurrens feladatokat is végeznek (például a feldolgozás). A könyvtár szerződéses formában diákmunkának is teret ad, sőt, számos üzemeltetési feladat (pl. számítógépes vizsgák esetén felügyeleti feladat) nem is oldható meg enélkül. Veszély azonban, hogy nem mindenben tisztázott a hallgatói munka jogi helyzete.
- Kibővültek a DEENK digitális szolgáltatási-archiválási feladatai kibővültek -- mondta Karácsony Györgyi, pl.: egyetemi publikációs és archiválás. Az oktatói publikációinak és a tanszékek tudományos eredményeinek gyűjtésével támogatják az intézményi célokat, egy felületre téve a különféle gyűjteményekkel. Kulcsszóként több előadásban is előkerül a proaktivitás. A könyvtár dokumentumállománya sokat színesedik, fizikailag csökken, tartalmilag nő; bekerülhetnek pl. Open Source-gyűjtemények a netről, vagy éppen az egyetem önállóan vagy konzorcionális formában licenceli azokat. A katalógus tehát tele van 'külső' tartalommal. Az állományhasználat gyorsan változik, de ez nem jelenti a könyvtári fizikai tér háttérbe szorulását! Előtérbe kerül a kollaboratív munka.
- Ezt emelte ki Barki Katalin (BDF Központi Könyvtár) is. Szabadpolcos terekkel, munkaállomásokkal és egyetemi fórumként szolgáló terekkel, folyosókkal új minőségű könyvtárhasználatra nyílik mód, s a gyorsan növekvő használói aktivitás igazolja is ezeket. Így új, identitást formáló fizikai tér, fórum jön létre. Mint mondta: az olvasók számára nincs tiltás; a környezet nevel. Ez feleslegessé is teszi a vészharang-kongatását a könyvtárak felett. Jellemző még a szoros intézményi és munkakapcsolat a pedagógiai élet és a munkaerőpiac szereplőivel. E kapcsolat inspiratív nézőpontot és kontrollt biztosít a könyvtári tevékenységeknek.
- Szivi Józsefné: a hamarosan új épületbe költöző BCE Központi Könyvtára stratégiai eszköz az egyetem tudásgazdálkodásában. A Horizon Reportot link szem előtt tartva pl. az oktatók és hallgatók számára interaktív publikációs felületet biztosít. Munkájukból kitűnik, hogy a katalógusépítés már nem súlyponti területe az egyetemi könyvtári tevékenységnek. Hanem a használói igények közvetlen szolgálata az. Náluk is hangsúlyos lesz az ergonomikus fizikai környezet általi élményszerű könyvtárhasználat. Integrált könyvtári rendszer helyett a praktikus alkalmazások egységes szolgáltatási keretbe ágyazására teszik a hangsúlyt. Felvállalják a legpraktikusabb, leginnovatívabb szellemi termékek alkalmazását, mely néhány munkafolyamat (pl. katalogizálás, feldolgozás) eddigi menetének radikális átalakulásával jár együtt.

Hírforrás: Németh Márton, Mikulás Gábor
2007. július 18.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=tudatformalo_felsooktatasi_konyvtari_terek
Régebbi hírforrás(ok): Németh Márton, Mikulás Gábor
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról