Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tudod-e, hogy mi a digitális kultúra fő funkciója?

Egyre többen vagyunk a Földön, az erőforrások pedig véglegesek. Korábban számtalanszor megjósolták, hogy így szaporodás mellett kipusztulunk, de ez a határ újra és újra kitolódik. Eközben 100 év alatt elértük, hogy az emberiség 80%-a helyett csak 10%-a éhezik, hogy soha nem látott gazdagságban élünk, hogy mi élhetünk a látszat ellenére a valaha volt legbékésebb évszázadban. A digitális kultúra fő funkciója - mondja Rab Árpád információstársadalom-kutató -, hogy megoldásokat adjon a válságra. Mindezt a nemzeti és országhatárokon túli megoldások segítségével.
A kütyük egyre több kimondott és kimondatlan vágyunkat teljesíti be. A gps-alkalmazások hatására ugyanakkor csökken a tájékozódási képességünk, a hírözön hatására romlik lényeglátó és véleményalkotó képességünk. Lassan tudjuk kezelni azt a jelenséget is, hogy a Facebookra kitett fényezett arculatokat viszonylagosként tudatosítjuk. Ezzel szemben viszont gyorsan tanulunk. Az okostelefonok az utóbbi 10 évben terjedtek el, és megerősödni látszanak a használatával kapcsolatos írott és íratlan szabályok - s a 10 évhez képest igen tempósan.
Nem nagyon szeretem, amikor mutogatják a képeket, hogy mindenki as kütyüjét nyomogatja és nem egymásra figyelünk. Inkább az érdekel, hogy mit csinálnak az emberek a készülékeikkel.
5 éven belül jelentősen kiterjed az okos eszközök emberi viselkedést befolyásoló tevékenysége. Jelenleg passzív adatgyűjtés folyik. A világot a digitális asszisztensünkön keresztül fogjuk érzékelni. Ez komoly szűrőbuborék- és irányíthatósági probléma - fejtette ki Rab Árpád.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról