Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tudományos érzékenyítés a városban, úton, útfélen - könyvtár is kipróbálhatja

A Kecskeméti Planetárium anno bronzból készült bolygómaketteket helyezett el a belvárosban, illetve a kívülebb eső planetárium épületében. A bolygók egymáshoz képest méretarányosak, és egymástól való távolságuk is a valós arányokat tükrözi. A makettek tehát egyaránt alkalmasak közvetlenül oktatási célra, illetve általános ismeretterjesztésre is - amellett, hogy a város egyik nevezetességévé váltak. A befogadó számára másodlagos, hogy a számára fontos ismeretek milyen csatornán érkeznek - legyen az könyvtár, művelődési ház, park, internet stb. Fontosabb, hogy az információ minél könnyebben feldolgozható legyen számára. Mindezt segíti, ha az információ egymással koordinált, különböző csatornákon jut el hozzá. E színesség, változatosság ugyanis segíti az ismeret megragadását. A könyvtár - mint nagyon széles kínálattal és hálózattal rendelkező szervezet - kiemelt partnere lehet ilyen együttműködéseknek.

A tudományos ismeretterjesztésnek egyre szaporodó jeleit sokfelé láthatjuk, így pl. a németországi Lindauban is.
A Nobel-díjasok minden nyáron ebben a városban találkoznak a világ minden tájáról idesereglett fiatal tudósokkal. Az önkormányzat a helyzetet kihasználva információs oszlopokat helyezett el, így városlakó és turista egyaránt sétálhat a Lindauba látogató Nobel-díjasok nyomdokain. A "Lindau Tudományút" - Lindau Wissenspfad (kb.: a tudás útja) - egyes oszlop-állomásain részleteket tudhatunk meg a Nobel-díjasokról és tudományhoz való hozzájárulásukról. Sőt, arról is, hogy munkásságuk milyen szerepet játszik mindennapi életünkben.
A Lindau Tudományúthoz természetesen van mobilalkalmazás is, amely részben elvezet az oszlopokhoz, részben további részleteket kínál az egyes feldolgozott témákban. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról