Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tudományos publikációk az interneten -- térítésmentesen

Egy új kezdeményezéssel akarja felgyorsítani és népszerűsíteni a szakmai publikációk elterjedését és a tudományos kommunikációt az Európai Unió. Erre a célra a világháló a legalkalmasabb. Az Unió szerint jelenleg a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a legújabb tudományos anyagokhoz csak a szakemberek és a felhasználók egy kis csoportja férhet hozzá -- regisztráció vagy külön díjazás ellenében. A szervezet azt akarja elérni, hogy ez a helyzet már a közeljövőben megváltozzon és a legújabb tudományos eredményekhez bárki ingyen hozzáférhessen, mert csak így valósulhat meg és gyorsulhat fel igazán a fejlődés. A javaslat ellenzői attól tartanak, hogy ha az új ismeretek mindenki számára elérhetők lesznek, ez a tudományos munka minőségének rovására megy majd. Ráadásul bárki publikálhat majd az interneten, ami megnöveli annak a kockázatát, hogy pontatlan vagy nem megfelelő adatokkal alátámasztott anyagok jelennek meg. 'Senki sem profitálhat abból, hogy ha aláássák az európai ipar hírnevét és a szakmák a tudománynak és a társadalomnak egyaránt kiszolgáltatottnak lesznek' -- reagáltak az elképzelésre az International Association of Scientific, Technical and Medical Publishers (STM) nevű szervezet képviselői. - F: febr. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról