Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Túl a családpropagandán - figyelnek az egyszemélyes háztartások igényeire is

Aki egyedül tart fenn egy háztartást, gyakran kerül hátrányos helyzetbe, akár a magasabb háztartási költségek, akár azon feltételezés miatt, hogy esténként és hétvégén is inkább beosztható a munkahelyen, mint a (kis)gyermeke(ke)t nevelő kollégák.

A Brüsszel melletti települést, a körülbelül 42 ezer lelket számláló Woluwe-Saint-Pierre-t vezető Carla Dejonghe tanácsosnak és parlamenti képviselőnek sikerült elérnie, amit Belgiumban - sőt, állítása szerint Európában - előtte senkinek. A politikai döntéshozóknak ezentúl figyelembe kell venniük, milyen hatással vannak az általuk hozott intézkedések azokra, akik egyedül tartanak fenn egy háztartást - számolt be a The Guardian internetes kiadása. Az Eurostat szerint 2022-ben közel 72 millió ember élt egyedül a közösség területén. Az egész unióban ez a leggyakoribb háztartástípus.

Január végén a Woluwe-Saint-Pierre-i tanács egyhangúlag megszavazta a Carla Dejonghe által kidolgozott chartát: az ebben megfogalmazott cél az, hogy az egyszemélyes háztartásokat a többiekkel egyenlő bánásmódban részesítsék. "Politikai döntéshozóként az az érdekünk, hogy többé ne a hagyományos család, mint norma szemszögéből gondolkodjunk, hanem olyan intézkedésekre törekedjünk, amelyek nem az élettípustól függenek" - áll benne. Olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek az új lakásépítési projektek ösztönzésétől kezdve egészen a hivatalos meghívók szövegének módosításáig terjednek: például, hogy a vendégek "partner" helyett "plusz egy főt" hozhassanak magukkal.

"Azt, hogy eddig még nem kaptam negatív reakciókat, annak tulajdonítom, hogy gondosan hangsúlyozzuk, ez a charta semmiképpen sem a hagyományos családok jelentőségét szeretné csökkenteni" - emelte ki Dejonghe. "Az egyenlőségről szól. Mindenkinek két dolgot kell tudatosítania: ha egy egyedül élő embernek jó, akkor az mindenkinek jó lesz. Másodszor pedig, akár akarod, akár nem, az életed egy pontján egyedül leszel" - tette hozzá.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról