Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Túlbürokratizálódik a Wikipédia, kevesebb a szerkesztő

Bürokratizmus és viták riasztják el az újonc önkénteseket, köztük elsősorban a nőket a lassan szerzőit vesztő angol Wikipédia bővítésében való közreműködéstől.
Mintha érvényét vesztené a világ legnagyobb ingyenes tudástárának szimpatikus mottója: 'az enciklopédia, amit bárki szerkeszthet'. Legalábbis, egyes kritikusai szerint, alapos kiegészítésre szorul, valahogy így: bárki szerkesztheti -- aki megérti a követelményeket, képes szocializálódni az internetes közösséghez, túlteszi magát a személytelen, sokszor szinte automatikus elutasításokon, és ezek ellenére rászánja a szabadidejét és az energiáját. A 2001-ben indult Wikipédia fejlődése nagyjából hat évvel az alapítása után torpant meg, az angol nyelvű változaton azóta csökken az aktív szerkesztők száma és az új szócikkek aránya: a 2007-esnek a felére, körülbelül 30 ezerre esett a közreműködők száma. A ma elérhető több mint 34 millió szócikk közül így is minden hetedik angolul készült, a többi nagy nyelv (a francia, a német, a holland, a svéd) részesedése 5-5 százalék körüli. Összesen 287 nyelven van fent tartalom az online enciklopédián.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról