Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tyndale -- életveszélyes könyvfordítás és kikerülő hadművelet

Évforduló: 1535. okt. 5.: Egy németalföldi bíróság eretnekség vádjával halálra ítélte William Tyndale (szül. 1494?) angol bibliafordítót. Megfojtották és máglyán elégették. -- Huszonnégy éves korában Németországba költözött, ahol az eredeti héber és görög bibliából készítette az angol fordítást. A hatezer nyomtatott példány Angliába csempészését VIII. Henrik király és az angol egyház minden erővel próbálta megakadályozni. A londoni püspök igyekezett felvásárolni a bekerült példányokat és elégette azokat. De Tyndale a befolyt püspöki pénzből még többet nyomtatott. A népnyelvű bibliát 1530-ban Thomas Moore (Mórus Tamás) kancellár is elítélte. Tyndale-t 1535-ben két bérgyilkos rabolta el Antwerpenben és juttatta börtönbe. Közben ugyan 1533-tól VIII. Henrik létrehozta az anglikán egyházat és ennek érdekében a népnyelvű biblia mellé állt, de ez nem mentette meg Tyndale-t a kontinensen. Halála után egy évvel már királyi engedéllyel nyomták bibliáját Angliában, de a hatalom gyalázatát elkerülendő a fordító nevét mellőzve, 'Matthew Bible' néven. Az angol bibliafordításokat 1611-ben egységesítették, az akkor kiadott, máig is hivatalos St. James fordítás legnagyobbrészt Tyndale fordítását hozza. A közben eltelt közel száz év alatt ugyan sokat változott az angol nyelv, de a biblia szándékosan archaikus hatást is akart kelteni.

Régebbi hírforrás(ok): Bocs, link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról