Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

U-multirank - könyvtári adottságok, mint a felsőoktatási rangsor egyik szempontja

A felsőoktatási rangsorok különböző szempontok alapján állítják sorrendbe a képző intézményeket, karokat.
Az oktatók és hallgatók kiválósága mellett a diploma piaci elismertsége, valamint a hallgatók elégedettsége is fontos -- és a negatív demográfia trendek miatt talán növekvő jelentőségű -- szempont.
Az U-multirank a nagyközönség számára készített webes összehasonlító alkalmazás, az Európai Bizottság által finanszírozott egyik projekt eredménye, melyet a CHE Centre for Higher Education (Németország) és a CHEPS Center for Higher Education Policy Studies (Hollandia) hozott létre. A webhelyen többféle rangsorképzési lehetőség biztosított az intézményektől gyűjtött adatokból, bár világrangsorok képzésére még nem eléggé alkalmas (bővebben: link
Az üzleti tudományok területén Európából 261 intézmény szerepel adatbázisában, köztük hat magyarországi.
Az összehasonlításnak van egy 'Tanítás és tanulás (hallgatói felmérés)' dimenziója, közte a 'könyvtári adottságok' szempontjával.
A könyvtárra vonatkozó hallgatói elégedettségi felmérés öt fokú skálájának szempontjai:
- a munkához szükséges irodalom rendelkezésre állása,
- a gyűjteményben lévő könyvek és tudományos folyóiratok hozzáférhetősége,
- hozzáférés az elektronikus folyóiratokhoz,
- felhasználók támogatása,
- rendelkezésre álló tanulói/olvasói helyek,
- nyitva tartás.
(Hasonló szempontokkal vizsgálta 2014 májusában a hallgatói elégedettséget a BGF Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg
Könyvtára.)
Az U-multirank adatbázisában fellelhető hat magyarországi gazdasági képzőhely közül kettőtől vannak csak válaszok a könyvtári adottságra vonatkozóan, egy 'átlagos' és egy 'átlag alatti' besorolással.
A 20 német gazdasági képzőhely közül az e kérdésre választ adó 17 intézményből háromnak a könyvtára volt átlagos és kettő átlag alatti.
Minden, a 'szomszéd kertje' ízű hasonlítgatás nélkül érdekesek ezek az eredmények és maga az a rangsorolási koncepció, mely azt bizonyítja, hogy -- legalább 'nyugatuniós' normák szerint -- a könyvtár adottságai szerepet játszanak egy képzőhely minőségének hallgatói megítélésében olyan fontos mutatók mellett, mint a tanulási tapasztalatok összessége, vagy a kurzus- és oktatásminőség. (Szabó G. Tibor)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról