Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Úgy újulunk meg, hogy közben megőrizzük hagyományainkat - miért zsákutca ez?

Könyvtári konferenciák visszatérő refrénje ez a gondolat az utóbbi 20-35 évben. S látjuk, hogyan súlytalanodott el a szakma közben (vö.: megbecsültség, fizetés, státusz, költségvetés). Mondjuk, az attitűdöt hangoztató prominensek kitüntetése persze nem maradt el :-) De mit is takar ez a gondolat?
- Talán azt, hogy nem merünk ténylegesen előrelépni?
- Nem merünk szembekerülni az előbbre lépni tapodtat sem akaró kollégákkal?
- Túl nagy erőfeszítés lenne valóban újat gondolni - miután feltérképeztük a meglévő ás várható igényeket?
- És mi lesz, ha leselejtezzük a 20 éve nem használt kötetet (gondolatot), és éppen a 21. évben kéri tőlünk a használó?
Mindezek miatt a címben említett toposz nem más, mint az impotencia alibije. Látszattevékenység.

Mert az igazából stratégiaképes könyvtáros (is) képes visszalépni a kezdetekhez. Képes meglátni, mivégre is jött létre a könyvtár, mi a küldetése. S ehhez nyúlik vissza minden innovációjában: az eredeti küldetés a mai és méginkább a holnapi igények tükrében. A könyvtár eszköz a használó intellektuális, rekreációs és közösségi céljainak megvalósításában. Ezért pusztuljon minden hagyomány, mit rákentek a századok, és nem ezt a célt szolgálja. A hagyományőrzés tehát annak bizonyítéka, hogy képtelenek vagyunk küldetésünket megvalósítani a mai környezetben. Ezt a tehetetlenséget hallhatod tehát olyan szövegekben, mint
- zászlónkon a hagyományőrzés és innováció (a küldetés radikális leporolása helyett)
- ilyen és olyan szép szolgáltatásokat indítottunk (a használók céljainak megismerése helyett).
Ha azt akarod, hogy a haza (könyvtár) fényre derüljön, akkor ne a múltnak árnya felé merengj vissza, hanem a messze jövendővel vesd öszve komolyan a jelenkort... (gondolj csak a stratégiai menedzsment 19. század elején működött illusztris gondolkodójára) (MG)

Kapcsolódó: "Eric Hobsbawm 'A kitalált hagyomány' címmel könyvet is írt arról a jelenségről, ahogy a változástól félők olyan hagyományokat, tradíciókat teremtenek maguknak, amelyek valójában fikción alapulnak. ... A fiktív múlt megteremtésének lényegi célja a folyamatosság tételezése és ezáltal a jelen hatalmi viszonyainak legitimálása. Ennek érdekében a múltat újraírják, újraértelmezik, esetleg tudatosan meg is hamisítják." link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról