Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ügynöktörvény - Indexen az orosz könyvtárakban Ulickaja és más felforgatók könyvei

Egy új törvénnyel korlátoznák az orosz könyvtárakban a hozzáférést azokhoz a művekhez, melyek szerzőit a hatóságok "külföldi ügynöknek" bélyegezték. Ha a törvényt elfogadják, az irodalmi Nobel-díjas Ljudmila Ulickaja, Borisz Akunyin és Dmitrij Gluhhovszkij könyveit is elzárhatják az olvasók elől.

A könyvtárakról szóló törvénymódosítást, melyet márciusban nyújtottak be, immár az Állami Duma Kulturális Bizottsága is elfogadásra javasolja. Ha átmegy a tervezetük, a kulturális minisztérium fogja kidolgozni az érintett könyvek könyvtári ellátására és elhelyezésére vonatkozó szabályokat, a korábbi pápai tiltott könyvek jegyzékéhez hasonlóan pedig külön listát hoznak létre ezekről a veszélyes, felforgató művekről.

A törvényjavaslat egyik benyújtója, Jelena Drapeko, a Kulturális Bizottság alelnöke szerint az ilyen könyveket speciális tárolóba kellene helyezni, hasonlóan a szovjet rendszerhez, amikor csak az erre feljogosított szakemberek szűkebb köre férhetett hozzá a politikailag veszélyesnek nyilvánított irodalomhoz. A tervezetet elvi szinten az orosz kormány is támogatja.

A külföldi ügynökökről szóló orosz törvényt többször is szigorították az elmúlt években. 2022-es Ukrajna elleni invázió óta már az sem kell ahhoz, hogy valaki felkerüljön az ügynöklistára, vagy külföldi finanszírozásban részesül - elég, ha a hatóságok szerint "külföldi befolyás alatt áll".

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról