Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Új feladatkörök a felsőoktatási könyvtárban

A felsőoktatási és tudományos könyvtárak számára szükséges új mesterségek -- olasz könyvtárosok szerint:
Paolo Gargiulo szerint az elektronikus források könyvtárosa egyrészt ugyan azokat a feladatokat látja el, mint a gyarapító és a folyóirat-könyvtáros, csak éppen megváltozott körülmények és más jellegű dokumentumok között. Ugyanakkor új feladatai is vannak, hiszen nem fix árú kiadványok között válogat, hanem kialkudja a hozzáférés díjait és korlátait, ezeket a korlátokat és engedélyeket éppen úgy be kell vezetnie az intézmény rendszerébe, mint a dokumentum (forrás) meglétét a katalógusba stb. és -- magától értetődően -- részt kell vennie a források használatának segítésében, oktatásában is.
Pierfranco Minsenti az online információs szolgáltatások koordinátoráról (avagy a könyvtár webportáljának fenntartásáért felelősről) szól. A portál szerinte nem egyszerűen egy technológiai platform, hanem szolgáltatás. A könyvtár szempontjából lényeges vonása, hogy új és szorosabb integrációt jelent a 'hátsó iroda' (a rendszerek, az elektronikus források kezelése, metaadatok létrehozása stb.) és a 'frontvonal' (dokumentumszolgáltatás, az elektronikus források hozzáférésének segítése stb.) tevékenysége között.
Maddalena Morando az intézményi repozitóriumért felelős könyvtáros alakját elemzi, akinek feladata az egyetem tudományos tevékenységét és eredményeit bemutató kirakat tervezése és kezelése. Ez a tevékenység a célok megfogalmazásával és a tartalmak kiválasztásával kezdődik, ami nem nélkülözheti a megfelelő kommunikációt, a képviseletet, tájékoztatást és támogatást. Végül elengedhetetlen a megfelelő technológia kiválasztása, az új fejlemények figyelemmel kísérése és -- szükség estén -- alkalmazása. (ref.: Új szakterületek a tudományos könyvtárosok számára.; Mohor J.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról