Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Új fotókönyvtár született - 'természetes' képekből

Valószerűtlenül tökéletes arcú emberek politikailag korrekt, nem és bőrszín szerinti eloszlásban, többnyire feltűnően vidáman, olykor eltúlzott negatív érzelmeket mímelve, makulátlan öltönyökben és kiskosztümökben, esetleg vadonatúj favágókockás ingben és farmerben. Steril környezetük mindig irreálisan élénk színű vagy elegánsan szürke, ők maguk pedig mesterkélt élethelyzetekben hol irodai meetingeken kacagnak, hol sokat sejtetően néznek össze a kikötői naplementében, netán hollywoodi fogsort villantanak a fogorvosi rendelőben. Ezeknek, a képügynökségek által tízmilliószámra kínált - és az internetet elöntő - illusztrációs fotóknak (szaknyelven: stockfotóknak) üzent hadat egy dániai startup. "Elavult, túlárazott, túlbonyolított" - tartja erről a mesterkélt vizuális világról Jonathan Low, a Jump­Story társalapítója, aki 2018-ban, Anders Thiimmel közösen azért hozta létre vállalkozását, hogy végre "hiteles, eredeti" fotókat adhasson az illusztrációkra kiéhezett felhasználóknak.
Bár Low-ék a JumpStoryt előszeretettel emlegetik "a stockfotók Netflixeként", az ötletükhöz bevallottan merítettek a hozzájuk hasonlóan skandináv eredetű zenestreamelő óriás, a Spotify üzleti modelljéből is, hiszen a szinte átláthatatlan kínálatot mindkettő igényes és átlátható felületen kínálja, mérsékelt havi díj ellenében.
A JumpStory felületén másokénál fejlettebb szerkesztési lehetőségeket kínálnak, például egyetlen kattintással el lehet tüntetni a kiválasztott kép hátterét, így teljesen más környezetbe lehet helyezni az előtér szereplőit. Az algoritmust mesterséges intelligenciával is felturbózták, ami a szokásosnál jóval kifinomultabb szűrési lehetőségeket biztosít, hogy a sok millióból csak a leghasznosabb és leghatásosabb képek ugorjanak fel. Bónuszként pedig, ha a felhasználó betölti az illusztrálni kívánt cikk, marketinganyag, blogbejegyzés szövegét (vagy annak részletét), a program a kulcsszavak alapján máris felajánl néhány hozzá passzoló fotót.
Mindezekért havi nem egészen ötezer forintnak megfelelő előfizetési díjat kér a cég (legalább egyéves elköteleződés esetén).

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról