Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Új generációs katalógusok -- a használóknak tetszik, a könyvtárosoknak nem elég pontos

Az elmúlt években számos technológiai újítással korszerűsödtek a könyvtári szolgáltatások, ám az online katalógus sokáig szinte teljesen változatlan maradt. Az új, külső szereplők megjelenése azonban versenyre késztette őket -- így jöttek létre az eddiginél jóval rugalmasabb és a használók igényeinek sokkal megfelelőbb katalógus interfészek: az Enterprise (SirsiDynix), a Primo (Ex Libris), az Encore (Innovative Interfaces), a Visualizer (VTLS) az Aquabrowser (Serials Solutions) valamint a nyílt forráskódú VuFind, Scriblio, Blacklight és eXtensible Catalog Project. Az OCLC is továbbfejlesztette a WorldCatet, létrehozva a WorldCatLocalt. Az új generációs katalógusok jellemzői:
- Külső forrásokból -- például az Amazonból -- származó adatok beemelésének lehetősége.
- Ikonok használata, melyek például a keresett mű formátumát, a találati rangsort, a kölcsönzési státuszt, vagy a mű értékelését jelölik.
- Elsősorban nem egy bizonyos dokumentum lelőhelyének megtalálását szolgálják, hanem inkább a böngészést, felfedezést. Míg a könyvtárosok gyakran összetett, Boole-műveletekkel operáló keresési stratégiát alkalmaznak a minél pontosabb találat érdekében, a használók általában egy-egy kulcsszóra keresnek, és a kapott eredményt szűkítik tovább. Az új katalógusok ezt a fajta keresést segítik elő, amikor a kulcsszavas keresés eredményének megjelenésekor további választható kategóriákat -- formátum, tárgy, dátum, szerző vagy cím -- kínálnak fel a találatok szűkítésére.
- Megadják a közösségi élményt, az együttműködés lehetőségét azzal, hogy engedélyezik, sőt ösztönzik a használókat a címkézésre, a könyvismertetés elhelyezésére, a keresési eredményhez hasonló művek belinkelésére, a megosztható listák készítésére.
A VuFind és a WorldCatLocal katalógusokat 50 felkért önkéntessel -- könyvtárosokkal, egyetemi hallgatókkal és tanulmányaikat már befejezőkkel -- tesztelve mindössze ketten mondták, hogy továbbra is szívesebben használnák a régi katalógust. (ref.: Fazokas E.)

Régebbi hírforrás(ok): Katalógusnéző Almere könyvtárában -- olvasói címkézés és belehallgatás link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról