Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szavazás

Mennyire kell befogadással foglalkoznunk könyvtárosként?

  • • Nem kell különösebben, hisz' mindenkit befogadunk
  • • A téma inkább felfújt hiszti
  • • Kell az akadálymentesítés; a legrászorultabbak alig járnak könyvtárba
  • • Feszültséget keltenének a rászorulók, ha többek jönnének a könyvtárba
  • • Kellene, de nem vagyunk eléggé felkészülve rá
A SZAVAZÁS LEADÁSÁHOZ KATTINTSON IDE

KIT hírlevél évfolyamok

| 2024 | 2023 | 2022 | 2021 |
| 2020 | 2019 | 2018 | 2017 |
| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 |
| 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
| 2008 | 2007 | 2006 | 2005 |
| 2004 | 2003 | 2002 |

2024



 


Új könyv az adatalapú gondolkodásról

12 fejezet, 238 oldal, soronként átlagosan 7 szóval számolva összesen 51 646 szó. Ezzel kezdődik az adatosítás, jelen esetben Janosov Milán adattudós és hálózatkutató, a Qubit állandó szerzője első könyvének, a DATA - Így hálóznak be az adataid című művének leírása számokban.

Ha az ember ért az adatvizualizációhoz és az adattudományhoz, akkor miután a körülötte lévő világból kibányászta és letisztította a számára érdekes adathalmazt, majd feltárta, hogy ezek az adatok hogyan rendeződnek hálózatba, végül ezekből ábrázolja a számszerűsített információcsomagot.
Grafikonokon mutathatja be a szerző, hogy melyik fejezetben hogyan oszlik el az információ, hogy szófelhőbe rendezheti a kulcsszavakat, és hogyan rendeződnek hálózatba, sőt ha még egy algoritmust is ráenged az adathalmazra, a rejtett mintázatok kirajzolása után talán azt is megtudhatja, mekkora valószínűséggel hogyan folytatódhatna a könyv.

Maga a DATA épp erről a folyamatról szól; arról, hogy az adatosodás, a hálózatba rendeződés, majd az adatokon alapuló előrejelzés mára mennyire jelen van az életünkben, és mennyire nem tudjuk kikerülni. Ennek demonstrálására Janosov a könyv múlt csütörtökön a CEU-n tartott bemutatóján azt vezette végig, hogy a közönségnek küldött kérdőív kérdéseire adott válaszok szerint milyen könyveket olvasnak szívesen az ott ülők, és az érdeklődésük alapján hogyan rendezhetők hálózatba.

Janosov a könyvbemutató előtt kérdésünkre elmondta: mindig is nagyon élvezte, amikor tudományos tényeket és eredményeket tudott lefordítani közérthető formátumba, ezzel az elsődleges célja az ismeretterjesztés. A világhírű hálózatkutató, a könyvet ajánló Barabási Albert László szerint a DATA adatorientált, részletgazdag írás, ami eltér attól, ahogyan ő dolgozik: míg ő fentről lefelé, Janosov inkább lentről felfelé építkezik.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.




Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról