Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Új könyvkölcsönző automatát állított üzembe a Méliusz Juhász Péter Könyvtár

A berendezést a tócóskerti piac bejárata mellett állították fel. A mai átadón elhangzott, hogy az olvasók az innovatív megoldás eredményeként ezentúl éjjel-nappal vehetnek ki, illetve hozhatnak vissza könyveket.
Délelőtt be is mutatták az új könyvkölcsönző automata működését. Használata egyszerű és nagy előnye, hogy a nap 24 órájában folyamatosan a könyvbarátok rendelkezésére áll.
- Ez az eszköz kifejezetten arra van kitalálva, hogy érintésmentesen, bármikor igénybe lehessen venni. Ehhez két dologra van szükség: vagy olvasójegyre, vagy egy olyan kódra, amit megkapnak interneten keresztül, amin keresztül kivehetik az automatából a kért dokumentumokat - magyarázta Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár link igazgatója.
Ezzel együtt Debrecenben már három ilyen könyvkölcsönző automatát állított üzembe a Méliusz Juhász Péter Könyvtár.
A magyar innováció eredményeként létrehozott berendezés ötletét részben a pandémia miatt átalakult könyvtári szolgáltatások és a változó olvasói szokások indokolták. Rózsa Dávid az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója azt mondta: a könyvtárosok mindig szorgalmas és leleményes emberek voltak, a debreceniek pedig különösen azok.
- A lehető legjobban kitalált könyvtári szolgáltatás ez a beiratkozottak számára, hiszen nyitvatartási időtől függetlenül bármikor, munka előtt, esti műszak után is felkereshető. A korszerű és könnyen használható kölcsönzőgépeket a Méliusz további négy kistelepülésen is felállította és sikerre vitte - tette hozzá a főigazgató.
Az átadón elhangzott, hogy a helyszínválasztás telitalálat, hiszen a tócóskerti piac egyfajta agóraként funkcionál, ahol naponta sokan megfordulnak.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról