Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Új könyvtárbelső - külső ráfordítás nélkül tervezik növelni a használói elégedettséget a Halisban

Nem meglepő eljárás, hogy az áruházak, boltok időnként átrendezik áruikat. Ennek célja, hogy megtörjék a vevői rutint; a korábban megszokásból bejárt útvonalak helyett másfelé haladva addig nem vásárolt termékekbe is beleakadjanak. E gyakorlat nem ismeretlen a könyvtárak világában sem. Az évtizednél is régebben megjelent holland és angol shop koncepció link szintén kihasználja a kiskereskedelemben bevált eszközöket - így például az időnkénti átrendezés lehetőségeit is.

- Természetes fény, elhatárolt terek, könnyen követhető raktári rend - így foglalta össze Czupi Gyula igazgató a Halis-könyvtár új belső elrendezését. (KIT)
- Húsz év alatt nagyot változtak az olvasói szokások, a könyvtárhasználat arányai, módja. Mindezt megpróbáltuk a kényszerű bezártság ideje alatt összefoglalni, és a konklúziók alapján újragondolni szolgáltatásainkat. Ebben nagy előny, hogy húsz éve sikerült olyan bútorzatra szert tennünk, ami nem csak árában volt verhetetlen, de mobilitásában is. Többféleképpen variálhatók, tetszés szerint alakíthatók az elemek.
Czupi Gyula kifejtette: az olvasók nagyon szeretik, ha egy könyvespolcok által határolt, kvázi zárt térbe úgymond "bekuckózhatnak" olvasni, tanulni. Ezért igyekeztek a könyvtárosok úgy átrendezni az intézmény belső terét, hogy a polcok közt továbbra is szabadon lehessen járni-kelni, ugyanakkor kialakuljanak az előbb említett "kuckós" helyek is. Tapasztalat volt az is, hogy az olvasók szívesebben választották a helyben olvasáshoz a könyvtár azon pontjait, melyek természetes megvilágítása jó volt. Ezért az új, bensőségesebb tereket most az ablakok közelébe helyezték.
Aki a könyvárba lép, azt láthatja, hogy a polcok korábbi katonás rendjét egyfajta játékosság vette át, és valóban inspiráló terek, zugok jöttek létre. (ZAOL)

Az átalakításhoz a könyvtár tehát nem vásárolt új bútorokat, hanem a meglévőket - részben, mint térelválasztókat - rendezték a fentebb említett 3 elv szerint. A munkát a könyvtárosok maguk végezték, a polcokat ugyanis a megfelelő kis tréler segítségével link néhány perc alatt lehet másik helyre szállítani.
A vonatkozó képgalériát ld.: link (KIT)

Régebbi hírforrás(ok): Bensőségesebbé alakítják a Halis-könyvtár olvasótermét link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról