Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Új online eszköz jelenthet fegyvert a deepfake képek és videók elleni küzdelemben

Ki készítette? Oren Etzioni, a Washingtoni Egyetem professzora és az Allen Institute for AI nevű intézet alapítója és vezetője. 2019-ben az elsők között figyelmeztetett arra, hogy az újfajta mesterségesintelligencia-modellek felerősíthetik az online dezinformáció terjedését. Tavaly óta az a félelem dolgozik benne, hogy az AI által generált deepfake képek és videók eldönthetik valamelyik ország választásának kimenetelét, ezért januárban létrehozta a TrueMedia.org nonprofit szervezetet a politikai deepfake-ek azonosítására és az ellenük való küzdelem érdekében.

Milyen eszközt? A TrueMedia.org egy olyan online deepfake-felismerő programot rakott össze, amely képes azonosítani a közösségi médiáról vagy weboldalakról származó manipulált képeket, hanganyagokat és videofelvételeket, és megmondja, hogy a kérdéses anyagok milyen valószínűséggel számítanak megbízhatónak. Ehhez hasonló technológiát startupok tucatjai kínálnak.

Kontextus. Idén több mint 60 országban tartanak választásokat, és szakértők úgy vélik, hogy a demokráciák legnagyobb kihívója idén a mesterséges intelligencia lesz. Prominens AI-kutatók - Etzionival egyetemben - egy márciusi nyílt levélben követeltek olyan törvényeket, amelyek az audiovizuális AI-szolgáltatások fejlesztőit és terjesztőit is felelőssé tennék azért, ha a technológiájukat kártékony deepfake anyagok létrehozására használnák. Ahogy a nagy techcégek között egyre nagyobb a verseny a generatív AI-modellek fejlesztésében, egyre kevésbé tudják korlátozni, milyen károkat okozhatnak ezek a technológiák.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról