Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Újabb felmérés: 2.0 a szerzeményezésben

A cikk a könyvtárosok által végzett dokumentumbeszerzésről a használók által kezdeményezett beszerzéshez vezető paradigmaváltást vizsgálja. A szerzők az Ohio State University Libraries (OSUL) két programjáról számolnak be: a könyvtárközi kölcsönzésben kért és beszerzett könyvek programjáról és az Ebrary használói kérésekre alapozott dokumentumbeszerzési programjának két tesztjéről, melyben az olvasói használat eredményeképpen elektronikus könyvek kulisszák mögötti beszerzésére került sor. A tesztek eredményeit vizsgálták a használók aktivitása, témakör, a kiadó típusa, szintje és a kiadvány megjelenési ideje szerint. Áttekintették az OSUL és az OhioLINK konzorcium állományát, hogy értékeljék az olvasók által gyarapított címek hozzáférhetőségét, forgalmát, s hogy keletkeztek-e duplumpéldányok. Megkérték az OSUL gyarapító könyvtárosait, hogy mondják e véleményüket az olvasók által kiválasztott címekről és az általuk kezdeményezett beszerzéseknek a költségkeretre gyakorolt hatásáról. A szerzők megvizsgálják az állománygyarapítás filozófiájának változásait, valamint az olvasók és a gyarapító könyvtárosok szerepét a felsőoktatási könyvtárakban az egyre gyarapodó elektronikus könyvek világában.
-- Milyen kár, hogy e cikkeket nem referálja a KSZK! (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról