Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Újgenerációs katalógusokat/feltáró rendszerek: AquaBrowser, Primo, VuFind

Hogyan tegyük vonzóbbá a digitális gyűjteményeket? -- Válasz: Elérhetőség a keresőmotorok számára, RSS és harmadikként az újgenerációs katalógusokat/feltáró rendszereket kell megemlíteni. Közülük az AquaBrowser a Medialab-től, a Primo az Ex Libris-től, a VuFind, melyet eredetileg a Villanova Egyetemen fejlesztettek ki, az Encore az Innovative Interfaces-től, az Enterprise a SirsiDynix-től, a Dummon a Serials Solutions-tól és a Visualizer a VTLS-től a legígéretesebb. Kiválóságuk a relevancia sorrend felállításában, a használók kalauzolását szolgáló fazetták alkalmazásában, a remek vizuális megjelenítésben, a használók által történő értékelés lehetőségében, a címkék alkalmazásában rejlik. Ezen eszközök távolabbi célkitűzése, hogy a más-más helyen található, különböző típusú adatbázisok illetve dokumentumok között (könyv, folyóirat, cikk-katalógus, digitális dokumentum) egyszerre kereshessenek, még távol van, egyelőre főként csak az integrált számítógépes könyvtári rendszerekre terjed ki működésük. De ahogy a MARC-rekordok összekapcsolhatók ezekkel a támogató eszközökkel, a digitális állományok metaadatai és más repozitóriumok ugyanígy becsatornázhatók. Ezzel megtörhető az a sztereotípia, hogy a könyvtárban csak a könyvek és periodikumok lelhetők fel, és nyilvánvalóvá válna, hogy a hasznos és érdekes tartalmak milyen sok típusát találhatják meg az érdeklődők a virtuális könyvtárakban. (ref.: Fazokas E.)

Régebbi hírforrás(ok): Szemantikus térkép az OPAC-ban -- nézze meg az ember! link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról