Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Újra Palánta Pont lesz a városi könyvtár

A tavalyi nagy sikerre tekintettel idén is megszervezik a Palánta Pont programot a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Ennek keretében őszig lehet leadni az otthonokban feleslegessé vált vetőmagokat, szobanövényeket, palántákat. Mindezt az intézmény könyvleadó automatája melletti ablakba (az itt kihelyezett kosárba) várják.
A kezdeményezést 2021-ben indította el a könyvtár, úgynevezett zero waste céllal.
Ennek lényege, hogy ha valakinél többlet halmozódik fel egy túlszaporodott növényből, azt valaki más még hasznosíthassa.

Abonyi Szilviától, az intézmény igazgatójától megtudtuk azt is, hogy 2021-ben indította el a könyvtár a Palánta Pontot, ami szorosan kapcsolódik az Ökohét elnevezésű programsorozatukhoz. A könyvtár munkatársai kezdetben csupán egy hétig tartották fenn a növény-örökbefogadás lehetőségét abból adódóan, hogy többnyire a saját kertjéből töltötték fel a folyton megüresedő kosarat. Miután viszont egyre inkább bekerült a köztudatba a cserepont, már hosszabb fenntartási időre is igény mutatkozott. A tavalyi évben már tavasztól őszig érkeztek a növények, idén pedig még ki sem helyezték a kosarat, a korai tavasznak köszönhetően már több ízben találtak kihelyezett virágokat, palántákat.

További fontos információ: bármilyen növényt szívesen látnak a Palánta Ponton: legyen az szobanövény, kerti dísznövény, fűszernövény vagy akár haszonnövény. A könyvtárosok csupán azt kérik, hogy az egységcsomagokba (papírra vagy joghurtos poharakba csomagolva) elhelyezett növények legyenek feliratozva, hogy könnyebben szállíthatók legyenek és az új tulajdonosok tudják, mire számíthatnak.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról