Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ukrajna gyermekeiért fogtak össze a könyvtárosok és a kiadók (olvasóink szavazatára)

A Bonni Egyetemi és Állami Könyvtár (USL link ) az RWTH Aachen Egyetemmel link .) közösen szervezte a Könyvtárak, gyermekek és irodalom Ukrajnában - háborúban és békében című rendezvényt, ahol két ukrán könyvtáros és egy kiadó számolt be tapasztalatairól.

Ukrajna egyike a világ azon kevés országának (Dél-Korea mellett), amely önálló nemzeti könyvtárat szentel a gyermek- és ifjúsági irodalomnak. Az Ukrajna Nemzeti Gyermekkönyvtár Kijevben több mint 525.000 dokumentumot (könyvet, folyóiratot, av-médiaanyagot) tart. 19. századi gyűjteménye és idegen nyelvekről fordított állománya van. Szociológiai osztálya kutatásokat folytat, tájékoztatja a tanárokat és együttműködik a kiadókkal. Egyúttal gyermekek, fiatalok is látogathatják a könyvtárat. Alla Gordiienko igazgató és Olha Dubova, a külföldi irodalmi osztály vezetője mesélt a háború előtti munkájukról. Akkor évente mintegy 45 ezer felhasználót vonzottak, többnyire gyerekeket. Az ún. Gyermekolvasó hét az egyik fő eseményük, ahol hírességek olvasnak fel és mesélnek. Legutóbb egy nappal a háború kitörése előtt, 2022. február 23-án tartották. Az első, nehéz napok dacára máris világossá vált, hogy folytatják - mondta Gordiienko. A közösségi médián keresztül tudtak kapcsolatot tartani és munkájukat összehangolni. A Gyermekolvasó héten az interneten 20 szerző olvasott fel részleteket a könyveiből, néhányszor egyenesen a frontvonalból! 28 000-en kattintottak a kezdeményezésre.

Maga az Ukrán Nemzeti Gyermekkönyvtár a fiatalok és idősek menedékhelye lett: "Felnőtteknek és gyerekeknek folyamatosan le kellett menniük a bunkerbe. Hogy elkerüljük a gyerekek traumatizálását, bújócskát játszottunk benne, az óvóhelyet átneveztük "Gyermek hálószobáknak" - árulta el Gordiienko. Az óvóhelyen a gyerekek feladatokat kaptak: talizmánok készítését vagy képeslapok írását a katonáknak. Amíg elterelték a figyelmüket, úgy érezték, hogy szükség van rájuk. - A párbeszéd folytatódni fog az RWTH 2022. december 7-i aacheni partnerségi rendezvényén túl is, hogy az emberek többet tudjanak az ukrán kulturális életről, védjék azt és minden lehetséges eszközzel segítsék. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról