Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ülésterápia - mozogj félóránként!

Igazán egyszerűen csökkenthetők a szív- és érrendszeri betegségekhez, cukorbetegséghez, stroke-hoz és még egy sor más egészségügyi problémához vezető ülő életmód kockázatai - állítják a stockholmi Karolinska Intézet szakemberei. Háromhetes vizsgálati időszakban 16 elhízott felnőttet figyeltek, akik ülő életmódot folytattak vagy sok üléssel járó munkát végeztek. A nap 10 órája során félóránként egy fitneszkarkötő emlékeztette őket, hogy álljanak fel és mozogjanak három percig. A résztvevők ekkor alacsony vagy közepes intenzitású mozgást végeztek, például sétáltak vagy lépcsőztek. A kontrollcsoport tagjai nem tartottak szünetet. Az aktív csoportba tartozóknál az LDL (rossz) koleszterin és a vércukorszintje is alacsonyabb volt. Ez utóbbi a véráramlás javulásával magyarázható. Kiderült viszont, hogy a viszonylag rövid aktív szünetek nem javították az általános glukóztoleranciát, nem csökkentették az izmok zsírtartalmát, és a szakemberek nem észleltek semmilyen pozitív hatást az anyagcsere hosszú távú markereire. A valódi előnyök érdekében több testmozgásra van szükség - véli Erik Naslund professzor, a tanulmány vezető szerzője, hozzátéve, hogy ettől függetlenül az ülés rendszeres megszakítása anyagcsereelőnyökkel jár. Az ülést felváltó rendszeres mozgás a legegyszerűbb módja az inzulinérzékenység javításának és számos egészségügyi kockázat csökkentésének.

Régebbi hírforrás(ok): Felpörget a vizsgaidőszakban - szobakerékpár a miskolci egyetemi könyvtárban link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról