Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ultradián ciklus - munkában, értekezleten, konferencián

Kevesen hallottak [...] az ultradián ritmusról. Nagyjából másfél órás egy ultradián ciklus (de semmiképpen nem hosszabb, mint két óra) az alvás közben. Mi több, az éber órák alatt is átéljük ezeket a 90-120 perces ciklusokat, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy ébredés után nagyjából másfél-kétórányi időtartamra vagyunk képesek fenntartani az összpontosítást és az energiát a tevékenységeinkben. Ezen időszak végén azonban átélünk egy húszperces periódust, amikor fáradtak, fásultak vagyunk, és nem tudunk összpontosítani. Ezt hívják "ultradián mélypontnak".
Az üzleti guruk okosan tették meg ezeket az elképzeléseket a gyakorlati tanácsaik alapjául, amikor igazgatókat és vezetőket képeznek. Azt tanítják, hogy minden beosztottnak tudatában kell lennie az ultradián ritmusnak, és amikor érzik, hogy az a bizonyos húszperces időszak, amikor képtelenek figyelni, akkor ne erőltessék a dolgot (aminek az a kockázata, hogy veszítenek a hatékonyságukból, és hibákat követnek el), inkább egyenek valami édességet, gyújtsanak rá, vagyis kapcsolódjanak ki egy kicsit, és töltekezzenek fel. Ilyenkor ki kell kapcsolódnunk vagy érdemes valami teljesen más tevékenységre - például szunyókálni egy kicsit, kb. húsz percig (ennyi időről mutatták ki, hogy "a hülyének is megéri"), sétálni egyet a szabadban, meditálni, zenét hallgatni, elolvasni egy regényfejezetet... (Sonja Lyubomirsky)

Hírforrás: S. Lyubomirsky: Boldogságmítoszok - Tények és tévhitek, p. 136
2015. december 29.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=ultradian_ciklus_-_munkaban_ertekezleten_konferencian
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról