Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Utánajártunk: kell-e szerzői jogdíjat fizetni a felolvasások után?

A könyvtárakban és könyvesboltokban nyilvánosan felolvasott mesék, illetve egyéb irodalmi művek után szerzői jogdíjat kell fizetni, ha az író halála óta még nem telt el hetven év. A szervezőt azonban csak abban az esetben terheli a fizetési kötelezettség, ha a részvételért belépődíjat szednek vagy külön fizetnek a felolvasónak.
A lenti városi könyvtárban napi rendszerességgel szerveznek foglalkozásokat, s ezek egy részében mesefelolvasás is zajlik. Német Józsefné igazgató úgy véli, ahogy eddig, úgy a jövőben sem kell szerzői jogdíjat fizetniük, mert a rendezvényeik nem belépődíj-kötelesek.
Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója szerint alapvető probléma, hogy a jogszabály nem fogalmaz egyértelműen. Ha valaki az utcán elfütyül egy dalt, az is nyilvános előadásnak számíthat. A szerzői jogdíj mértéke a különböző programoknál -- így a könyvtári felolvasás esetén is -- a résztvevők számától, a jegybevétel összegétől, valamint a mesélő vagy előadó fellépti díjának mértékétől is függ. Az induló összeg 2.700 forint.
Czupi Gyula, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár igazgatója a szerzői jogdíjjal kapcsolatban az egyik könyvtári szaklapban akadt a következő mondatra: A dolog távolról nézvést úgy látszik, mintha az emberiség önmagát akadályozná abban, hogy saját közös kultúrája valóban közkinccsé váljon. Az igazgató szerint a sajnos nem egészen egyértelműen fogalmazó törvényi szabályozás miatt az intézmények vezetői, félve az esetlegesen felmerülő költségektől, inkább a könnyebb utat választják, s nem tartanak mesefelolvasást...

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról