Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Útközben: irodalomterápia külföldön élő magyaroknak

Országhatárokat és időzónákat átszelő úttörő kezdeményezésről tudósít blogbejegyzésében egy könyvtáros-résztvevő az Útközben link elnevezésű sorozat bemutató foglalkozásáról. A sajátélményű leírás a csoporttitok tiszteletben tartásával számol be a hagyományos irodalomterápiai kínálattól eltérő lehetőségről, ahol a közösség szinte adott: az internetes önismereti csoport résztvevői külföldön élő magyarok, a foglalkozásokat gyakorlott és jól képzett irodalomterapeuta, Tóth Viktória vezeti magyar nyelven Finnországból link .

Bemelegítőként, stílszerűen, tíz, különféle utat ábrázoló képből egyet kiválasztva a résztvevők megbeszélték, melyik jelképezi legjobban mai helyzetüket és miért. Az egyik olvasott szöveg, Darvasi László Azért olvasok című rövid verse kézenfekvő választás szinte bármilyen csoport számára. Az idegenben élők között érdemes a fordíthatóságról is beszélgetni, hogy például mi vész el a szövegből a különféle célországok nyelvein. A pécsi egyetem biblioterapeuta képzésében képesítést nyert moderátor értő megjegyzéseivel és inspiráló kérdéseivel váltott ki a résztvevőkből őszinte válaszokat.
Az alkalom lényegében egy hat részből álló, zárt csoportos sorozat bemutató foglalkozása volt, ahol a résztvevőket gyorsan összehozta a közös sors: ugyanazokkal a problémákkal néznek szembe a különféle országokban, ahogy próbálnak beilleszkedni az új kultúrába. A bizalom a közös élmény és a közös nyelv alapján alakult ki, szó szerint, amiben nagy szerepe volt egy egyszerű figyelmességnek a foglalkozás elején: mindenki átírhatta Zoom-nevét az általa választott becenévre. A nem magyar anyanyelvűek számára nehezen kiejthető magyar nevek nemcsak otthonos hangulatot teremtettek, hanem bizalmat is jelentettek az online közegben.

A moderátor felkészültsége és szövegválasztása mellett a siker a járvány alatti véget nem érő Zoom értekezleteknek és baráti-családi összejöveteleknek is köszönhető. A távmunka alatt elfogadtuk és megszoktuk, hogy megoszthatjuk gondolatainkat és érzéseinket megbízható barátaink kisebb csoportjával. Az irodalomterápia talán az egyik győztese lehet ennek a nehéz időszaknak. (ref.: Hajnal Ward Judit)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról