Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Vak könyvtáros emeli a látogatók számát Miskolcon

Nem lát, de mint könyvtáros -- a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár munkatársaként -- egyre több látássérült számára mutatja meg a tájékozódás, az olvasás, az ismeretszerzés lehetőségét. Legutóbb a tapintható képeket festő Romanek Inka kiállítás-megnyitójának háziasszonyaként fogadta a könyvtárba érkező látókat és látássérülteket Kedvesné Oroszi Piroska.
A II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár korábban is igyekezett ellátni, megfelelően kiszolgálni a vakokat és gyengén látókat -- letéti állományt működtet a látássérültek miskolci rehabilitációs központjában, egy uniós pályázatnak köszönhetően felolvasóprogramot, speciális nagyítót vásároltak, a könyvtárban való tájékozódást vezetősáv segíti... -, de amióta itt dolgozik Kedvesné Oroszi Piroska, egyre több fehér bottal, vakvezető kutyával érkező látogatója van a könyvtárnak. A vakok, gyengén látók nyilván nagyobb bizalommal fordulnak a sorstársukhoz, aki szakmai segítséget tud adni az olvasást segítő számítástechnikai eszközök kezeléséhez is.
Oroszi Piroska 1988-ben végzett a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola orosz-könyvtár szakán. Előbb a férjével együtt a tállyai általános iskolában dolgozott, majd 1997-ben a Miskolchoz közeli Alacskára költözött az akkor már kétgyermekes család. Piroska a kazincbarcikai Deák Ferenc Szakképzőiskolában lett főállású könyvtáros. Akkor még semmi baj nem volt a látásával, csak 2009 elején kezdett rohamosan elsötétülni számára a világ. A szakemberek is elcsodálkoztak: mivel egy addig csak férfi ágon öröklődő genetikai ok miatt lett majdnem teljesen vak. A kezdeti nehézségek elviseléséhez a legtöbb segítséget a családjától és az Észak-magyarországi Látássérült-rehabilitációs Központ munkatársaitól kapta, majd az volt számára az igazán jelentős változás, hogy 2010. szeptember 1-jétől félállásban a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban dolgozhat. (fg)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról