Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Vakok és gyengénlátók szempontjai -- a látók odafigyelése sokat segíthet

-- A helyi járatnál, felmutatva a vakos igazolványomat, kérdeztem a buszsofőrtől, hogy ez hányas járat, mire ő: Nem tud olvasni? -- kezdte a felsorolást, hozzátéve: egy, az autóbuszok jobb szélén elhelyezett, fehér alapon fekete nagy szám sokat könnyítene. -- Fehér bot, illetve vakos kitűző azért nincs nálam, mert több a káruk, mint az előnyük, ugyanis azokkal felkínáljuk magunkat a rosszban sántikálóknak. Szerencsére én még tudok fehér bot nélkül közlekedni, bár a járdákat elborító reklámtáblák nehezítik a dolgot. ... Ez ugyanúgy nem pénzkérdés, mint például a felújított kórházi épületben a lépcsők fluoreszkáló festéssel ellátása, illetve a banki vagy postai ügyfélhívó, a fekete alapon piros számaival, ami nem kedvez a színtévesztőknek. S meddig tartott volna odatenni még egy plusz gombot -- Kérek hangos hívást! -- az ügyfélszámot kiadó szerkezetre? Szoftverileg nem lett volna nagy dolog. A kanizsai postán egyébként van egy rendes vagyonőr, aki mindig megkérdi tőlem: Na, mit húzott? S akkor odasegít a megfelelő ablakhoz. ...
-- Az akadálymentesítést komoly pénzekkel támogatták, ám a rámpák olyan meredekek, hogy a mozgássérültek önállóan képtelenek felmenni rajta, legyen az orvosi rendelő vagy könyvtár. S ha már a bibliotékánál tartunk, itt egy dicséretet is megfogalmaznék, nehogy azt higgyék, csak mérgelődni tudok. A Halis-könyvtár folyóirat olvasójába kihelyezett hangosfelolvasó szkenner remek találmány, hiszen a vakok számára is biztosítja az önálló ismeretszerzést és szórakozást. Nagy segítség annak, aki nyitott például a szépirodalom felé, mert így nem kell mindig valakit felkérni a felolvasásra. Arra bíztatnám a sorstársaimat, hogy próbálják ki, minél többen éljenek ezzel a nagyszerű lehetőséggel!

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról