Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Valami közös alap biztosan van...

Frissítettük az "Álhír, manipuláció, propaganda - és kezelésük (olvasmányajánló)" KIT aloldalt, amely a könyvtári kritikus gondolkodás oktatását és gyakorlatát szolgálja. Méghozzá az itt idézett tétellel... (MG)

Néha úgy érezzük, hogy az egyetlen, amivel egyetértünk, hogy egyáltalán nem értünk egyet. A vitázás világbajnoka, Julia Dhar felajánl három hatékony ellentmondási technikát, hogyan beszéljünk és egyezzünk meg egymással családi körben, munkahelyi megbeszéléseken és a hivatalos beszédekben.
- Néha úgy érezzük, hogy az egyetlen, amivel egyetértünk, hogy egyáltalán nem értünk egyet. A nyilvános beszéd nem működik.
... Úgy érhetjük el az embereket, ha megtaláljuk a közös alapot. Különválasztjuk a témát a személytől, és őszintén nyitottak vagyunk arra, hogy meggyőzzenek.
A hatékony ellentmondók is először keresnek valami közös alapot, legyen az akármilyen apróság. Beazonosítják miben értünk egyet, és onnan indulnak: egyenlő hozzáférést az oktatáshoz mindenki számára; fontos, hogy nagyobb legyen a közbiztonság. Azt csinálják, hogy felkínálják azt, amit a pszichológusok közös valóságnak neveznek. A közös valóság ellenméreg az eltérő tényekre.
Az egyik oka, hogy nehéz hatékonyan egyet nem érteni, hogy ragaszkodunk az elképzeléseinkhez. Kezdjük elhinni, hogy a mieink, és némi túlzással: mi meg hozzájuk tartoztunk. De alkalomadtán, ha a vita elég hosszú, nézőpontot váltunk, és fogunk érvelni a jóléti rendszer kiterjesztése mellett és ellen is. Kiállni a kötelező szavazás mellett és ellen. Ez a gyakorlat működtet egy kognitív kapcsolót. A bennünk lévő kétkedés azokkal szemben, akik másképp vélekednek, kezd elpárologni. Bele tudjuk képzelni magunkat az ő helyzetükbe. Ahogy átérezzük helyzetüket, átéljük a bizonytalanság alázatát, a tévedés lehetőségét. Pont az alázattól válnak jobbakká a döntéseink. (TED)

Régebbi hírforrás(ok): Miért is baj, ha a vezetők magukban hozzák a döntéseket? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról