Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Vállalkozzon-e a nonprofit? S ha igen, hogyan?

Egyre több nonprofit szervezet kezd vállalkozásba -- égve a vágytól, hogy kevésbé függjön az adományoktól --, kiábrándító eredménnyel -- írja a HBm. Jellemző a szervezetekre a megalapozatlan optimizmus, a küldetéstől való eltérülés. Az irreális elvárások emellett torzítják is a menedzserek döntéseit. A nonprofitok hajlamosak elfeledkezni vagy alábecsülni az üzleti vállalkozások működési költségeit (pl. menedzsment ideje, létesítmények költségei, más általános költségek).
A nonprofitok hátrányai: 1. összeférhetetlen prioritások, 2. üzleti perspektíva hiánya, 2. közvetett, kevéssé ismert ügyfelekre támaszkodás (a saját ügyfélkör gyakran nem fizetőképes), 4. emberbaráti tőke és az elkötelezettség megkövesedése.
A tényleges pénzügyi profit esélye igen kicsi. Kérdés lehet inkább: hozzájárul-e a vállalkozás a szervezet eredeti küldetéséhez? Nagyobb baj, hogy gyakran elmosódik a misszió kérdése. A cikk segítőkérdéseket közöl a vállalkozás indítása előttre, melynek célja: csökkenjen a missziós cél eltűnésének és a pénz elpazarolásának veszélye. (ref.: MG)

Hírforrás: Törekedjen-e profitra a nonprofit? / William Foster, Jeffery Bradach. In: Harvard Businessmanager (2005) június p. 16-25
2005. június 15.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=vallalkozzon-e_a_nonprofit_s_ha_igen_hogyan
Régebbi hírforrás(ok): Törekedjen-e profitra a nonprofit? / William Foster, Jeffery Bradach. In: Harvard Businessmanager (2005) június p. 16-25
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról