Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Válságban még kívánatosabb az adhokrácia-kultúra

Előző lapszámunkban link röviden áttekintettük a klán, piaci, adhokrácia és hierarchia kultúra jellegzetességeit. Talán sikerült azonosítania, hogy melyik / melyek jellemzőek a könyvtárakra. A Harvard Business Review magyar kiadásának cikke a válsággal és a tudásmegosztással kapcsolatban tesz érdekes megjegyzést:
-- A cikkben ismertetett felmérés során válság alatt -- a válságot megelőző időszakhoz hasonlóan -- a vezetők szintén olyan kultúrát jelöltek meg kívánatosként, amelyben csökkenne a hierarchia típusú kultúra jelenléte, és növekedne a szervezet adhokratikus jellemzője. Nagy kérdés azonban, hogy a szervezetek miért nem tesznek is ennek érdekében? A válság kezdetétől ugyanis kis mértékben emelkedtek a hierarchia-kultúra elemei kismértékben növekedtek, ám a tudásmegosztás érdekében éppen ezt kellene csökkenteni. (A válság időszakában a piac típusú kultúra az alacsony tudásmegosztással rendelkező hierarchia-kultúránál is rosszabb tudásmegosztás-érettséget mutat.) Tehát: válságban nem elég külső orientáltságra és belső stabilitásra építkezni, hanem kreativitásra, vállalkozó szellemre, új feladatok kipróbálására, és új, főleg a válságból való kilábalást segítő kihívások, lehetőségek felkutatására érdemes törekedni.
(A gazdasági válság hatása a szervezeti kultúra alakulására -- jó irányba megyünk? / Szabó Lajos, Csepregi Anikó)

Hírforrás: Harvard Business Review [magyar kiadás] 2009. nov.
2009. december 28.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=valsagban_meg_kivanatosabb_az_adhokracia-kultura
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról