Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Válságkezelési javaslatok az angol közkönyvtáraknak

Az Egyesült Királyságban a közkönyvtári szolgáltatás, amely harminc évvel ezelőtt rendkívül népszerű volt, mára jóval kevésbé használt közösségi szolgáltatássá változott. A gyűjtemények szegényesek és rosszul szervezettek. A nyitvatartási idő rövid és kiszámíthatatlan. Az épületeket nem kezelik megfelelően, és a külsejük is siralmas.
Jelenleg nincs olyan stratégiai vagy menedzsmenttörekvés, amely vonzóvá és hasznossá tehetné a könyvtárakat az átlagemberek számára. A könyvtárvezetők társasága (Society of Chief Librarians) nyolc pontban foglalta össze az önkormányzatoknak címezve, hogy mit nyújtsanak a könyvtárak: hozzáférést a kultúrához; digitális tevékenységeket és képzést; a helyi közösség számára egészséget és jólétet; minőségi információt és online szolgáltatásokat; tanulási lehetőségeket; a művelt és magabiztos társadalom lehetőségét; teljességgel elérhető szolgáltatásokat; a gyerekeknek olvasási inspirációt.
A válságból való kilábaláshoz, a szolgáltatás helyreállításához a szerző tíz pontban javasol megoldásokat, amelyeket radikálisnak minősít:
1. Be kell ismerni a könyvtári szektorban, hogy a közkönyvtári szolgáltatásokkal komoly problémák vannak, és sürgősen cselekedni kell.
2. Fel kell ismerni és deklarálni kell, hogy a könyvtárak elsősorban az olvasmányokat és az olvasást jelentik.
3. Amíg nem történik javulás, a könyvtári szektor nem kérhet több pénzt.
4. A könyvtári szolgáltatást fenntartó helyhatóságok számát csökkenteni kell 152-ről 10-re. Ehhez a költségek csökkentése is kapcsolódik.
5. Összesen 10 kompetens menedzsment-csapatra van szükség.
6. Négyszeresére kell növelni a dokumentumok beszerzésére fordított kiadásokat. Pótolni kell a kivont 25 millió könyvet.
7. A könyvtáraknak legalább heti 25 órában nyitva kellene tartaniuk, a közepes és nagykönyvtáraknak több mint heti 50 órában.
8. Egyetlen közös könyvtári rendszerre van szükség az országban (számuk meghaladja a százat), amely kapcsolódik a kiadók rendszeréhez.
9. Ismét szorosan együtt kell működni a kiadói szektorral.
10. A felsőfokú könyvtárosképzést a közkönyvtári szolgáltatások újfajta megközelítéséhez kell igazítani.
A szerző véleménye szerint az Egyesült Államokban azért nincsenek válságban a közkönyvtárak, mert sokat tesznek a helyi környezetükért, a helyi lakosok nagyra értékelik őket, és a könyvtárosok soha nem veszítették szem elől, hogy tevékenységük legfontosabb tényezőjét a gyűjtemény jelenti. (A brit közkönyvtárak bezárásáról; Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról