Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Változás és ellenállás

Miként értelmezzük és kezeljük a változással szembeni ellenállást munkatársainkban, és - vezetőként - mindenekelőtt saját magunkban? Herodotos kissé átköltött mondása - csak a változás állandó - napjaink globalizálódó gazdasági környezetében ma még talán igazabb, mint bármikor a múltban volt. Az új megoldások, termékek és szolgáltatások gyors elterjedése, a cégek működésének összefonódása, sőt a piaci kényszer diktálta összeolvadásuk nagy kihívás a vállalati szervezetek számára, és ez alól senki sem kap felmentést.

-- A participációban gyenge, hierarchikus szervezetekben gyakori, hogy a munkatársak energiáik egy részét arra használják fel, hogy ellenálljanak a felülről érkező utasításoknak. Ezzel egyidőben ugyanők azonban kénytelenek meg is felelni az elvárásoknak. E helyzet azon túl, hogy lélekölő, a szervezet hatékonyságát jelentősen rontja. A változó körülmények között működő könyvtárakra ezért jelent nagy veszélyt a hazai könyvtárak között meglehetősen gyakori ún. hatalom- és a szerepkultúra. Ilyen szervezetekben nem ritka, hogy a kívánatos változás elmaradása miatt a vezető beosztottaira hárítja a felelősséget. Ugyanakkor a "változási-változtatási kezdeményezésekkel szembeni ellenállás nemcsak a munkatársakban keletkezik, hanem a vezetőkben is ott van - többnyire anélkül, hogy ez tudatosulna. A változás ugyanis nemcsak munkatársaik "működési módjának" megváltoztatását, hanem a saját gondolkodásmódjuk, megszokott vezetői technikáik és viselkedésük megváltoztatását is igényli." (MG)

Hírforrás: Piac és Profit, 2003. febr. 3., link
2003. február 12.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=valtozas_es_ellenallas
Régebbi hírforrás(ok): Piac és Profit, 2003. febr. 3., link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról