Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Változás és ellenállás (Lukács János)

A változáskezelési-szervezetfejlesztési tapasztalatok azt mutatják, hogy a változással - különösen a saját szerepet is érintő változással - szembeni ellenállás kezelésének kulcsa a cég vezetőinek a kezében, nevezetesen a saját ellenállásuk kezelésében van. Az is ellenállás ugyanis, ha a vezető a munkatársai ellenállását kizárólag hátráltató tényezőként tudja látni, és nem tekinti egy közös alkotó folyamat lényeges elemének. A változás ugyanis nem csak munkatársaik "működési módjának" megváltoztatását, hanem a saját gondolkodásmódjuk, megszokott vezetői technikáik és viselkedésük megváltoztatását is igényli.

-- Hazai könyvtárvezetőktől többször hallottam panaszt beosztottaikra, ti. hogy lassúak a változtatásban, és hogy gondot jelent számukra meggyőződésük megváltoztatása -- például a minőségirányítás kapcsán. E vezetők eközben elfelejtik, hogy a szervezeti kultúrát döntően ők határozzák meg. E kultúrák közül a bürokratikus és a szerepkultúra kimondottan nehezményezi a beosztotti kezdeményezéseket. Az ilyen módon panaszkodó felettes tehát lényegében saját magáról, és az általa támogatott kultúráról mond ítéletet. A fenti kultúrák valamelyikét fenntartó felsővezető emellett hajlamos az évek (esetleg évtizedek) során kiirtani az alulról érkező kisebb kritikákat is, tehát nincs sok esélye, hogy hízelgésen vagy hallgatáson kívül más visszajelzést kapjon. Ez tovább konzerválja az intézmény- vagy egyéb szervezet vezetőjének attitűdjét. A helyzeten vagy a leváltás segíthet (amire azonban a kontroll következetes kiirtása és a fenntartói tudatosság és elvárások alacsony szintje miatt általában kicsi az esély), vagy külső tanácsadó, a coach (ejtsd: kócs), aki a munkát helyette el nem végezve, edzőként támogatja munkája hatékonyabbá tételét. (MG)

Hírforrás: Piac és Profit. (2003) 2 link
2003. március 19.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=valtozas_es_ellenallas_lukacs_janos)
Régebbi hírforrás(ok): Piac és Profit. (2003) 2 link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról