Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Változó könyvtári munka az Egyesült Királyságban -- az egyesület is átalakult

2002. április 1-jén CILIP (Chartered Institute of Library and Information Professionals = Könyvtári és Információs Szakemberek Intézete) néven egyesült a Brit Könyvtárosok Egyesülete (UK Library Association) és az Információs Kutatók Intézete (Institute of Information Scientists). Az egyesülés az egyik jele annak a változásnak, amely az elmúlt évtizedekben végbement a könyvtár- és információtudomány területén. Jelen tanulmány a következő kérdésekre kereste a választ: milyen konkrét változások következtek be a könyvtári és információs munkában; milyen irányúak voltak ezek a változások; van-e még nyilvánvaló különbség a könyvtári és az információs munkához szükséges képességekben és jártasságokban, vagy jelentős közeledés következett be a két oldal között az elmúlt 30 évben. -- Általánosságban elmondható, hogy a könyvtári és információs szakmával szembeni munkáltatói elvárások jelentős változáson mentek keresztül az 1970-es évek óta. Az 1990-es évektől a hirdetésekben sokkal nagyobb hangsúlyt kaptak a személyi kvalitások, mint például az interperszonális képességek vagy a kezdeményezőkészség; megőrizte helyét a fontossági listában a szakmai felkészültség és a tapasztalat, de kiegészültek új elvárásokkal is, mint az IT- és menedzsmentismeretek. Napjaink álláshirdetései sokkal jobban különböznek egymástól tartalmukban, felépítésükben, szóhasználatukban, s egy dinamikusabb, kiszámíthatatlanabb világot jeleznek. A hirdetések középpontja az elvárt személyiségjegyek felé tolódott, az elvárások általánosan, s kevésbé világosan vannak megfogalmazva, mint korábban. A könyvtári és információs világ (is) folyamatosan változik, egyre erősebben érezhető itt is a külső okoknak tulajdonítható állandó nyomás, s ez alapján könnyen indokolható, miért helyeződik a hangsúly a személyekre a munkával szemben.

Hírforrás: Andrews--Ellis: The changing nature of work in library and information services in the UK: An analysis. In: Education for Information, 2005/1–2. Referálva: eTMT, ref.: Kovácsné Koreny. Á.
2007. április 25.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=valtozo_konyvtari_munka_az_egyesult_kiralysagban_az_egyesulet_is_atalakult
Régebbi hírforrás(ok): Andrews--Ellis: The changing nature of work in library and information services in the UK: An analysis. In: Education for Information, 2005/1–2. Referálva: eTMT, ref.: Kovácsné Koreny. Á.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról