Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Van-e a zenének jövője a könyvtárakban?

A Dán Digitális Könyvtár megrendelésére Dániában nemrég széles körű közkönyvtári felmérés készült a zenei szolgáltatásokról. A könyvtáraknak is szembe kell nézniük azzal, hogy a fizikai hordozókon alapú zenefogyasztás drasztikusan csökken, így a zenei könyvtári gyűjtemények jelentősége is leértékelődik. Az internetes zene dominanciája, a streamingszolgáltatások megjelenése egyszerűen másfajta szolgáltatási valóságot kényszerít a zenei könyvtárosokra. Kultúraközvetítő műveltségüket azonban eredményesen tudják kamatoztatni a zenei ajánlási tevékenység révén, a határokon átívelő szolgáltatásokat nyújtó digitális zenei platformok ugyanis vajmi keveset törődnek a zenei tartalomhoz kötődő kurátori feladatokkal; itt adódik tehát az a szolgáltatási rés, amit a könyvtárak eredményesen betölthetnek. A felmérés eredményei azt is kimutatták, hogy az életkorral fordítottan arányos a dán zenék hallgatottsága, azaz minél fiatalabb valaki, annál kevesebb hazai zene jut el hozzá. Ezen a téren is nagy szerepe van az említett zenei kurátori feladatkörnek: általa minőségi dán zenét tudnak ajánlani a fiatalabb generációk számára is.
A könyvtárak másik kapcsolódó tevékenységi területe a zenének mint a dán kulturális örökség integráns részének az élő közvetítése koncertek, zenei rendezvények helyszíneként. Állami stratégiai szinten is rögzítik, hogy a könyvtáraknak az élő zene bemutatásán keresztül is fontos szerep jut a kulturális örökség közvetítésében. Ennek érdekében a Dán Rádió és a közkönyvtári hálózat intézményei között újfajta partnerségi modell körvonalazódik.
... A felmérés konkrét adatokkal is szolgál a dán zenefogyasztási szokásokról. A dánok 86%-a hallgat naponta zenét, jellemzően privát környezetben, gyakran utazás közben. Mintegy harmadukhoz jut el a zene rendezvények, koncertek alkalmával. A lakosság közel fele rádión hallgat zenét, harmaduk streaming szolgáltatásokon keresztül; a fiatalok körében azonban a rádió lényegében teljesen teret veszített. (Van-e a zenének jövője a könyvtárakban?; ref.: Németh M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról